Două cazuri de COVID-19 depistate în Bacău cu ajutorul caravanelor de screening al tuberculozei de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”

Două cazuri de infecție cu coronavirus au fost identificate de echipajul caravanei de depistare activă a tuberculozei aflată în județul Bacău. Acest lucru a fost posibil datorită echipamentelor cu care este dotată caravana, informează într-un comunicat echipa Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

23 Iulie 2020, 11:01 (actualizat 23 Iulie 2020, 11:04) Știrile TVR |
COVID-19

Cei doi pacienți depistați cu COVID 19 de către echipa caravanei au fost luați in evidență de instituțiile abilitate din Bacău. Până acum în județul Bacău a fost testat un număr 1060 de persoane, iar activitatea continuă și în luna august.

Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” coordonează 4 caravanele de depistare activă a tuberculozei - Screening TB. Caravanele s-au aflat până acum în județele Dâmbovița, Ilfov, Bacău, București urmând a se muta din luna august în județul Teleorman.

“Este util ca depistarea bolilor infecțioase, indiferent de etiologia lor, să se facă într-un ritm alert concomitent cu utilizarea tehnologiilor inalt performante care vin direct in sprijinul pacientului”, spune dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

După declanșarea pandemiei de coronavirus cabinetele mobile de depistare activă a tuberculozei coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” au fost echipate cu un soft de inteligență artificială care completează programul de depistare a tuberculozei și care poate poate indica un scoring specific infectiei COVID 19 în paralel cu scoringul de depistare a infecției tuberculoase.

”Această măsura a fost necesară având in vedere contextul pandemic pe care îl traversăm, cât și dorința de nu opri cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei pe care îl desfășoară România, țară cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din UE. Cabinetele mobile vizează diagnosticarea tuberculozei, boală pulmonară contagioasă cu simptome care se pot suprapune infecției cu SARS-COV-2, ceea ce impune asigurarea de servicii din partea echipelor de pe caravane care să vină în sprijinul pacienților simptomtici care pot avea una sau ambele infecții”, arată sursa citată.

Softul de inteligenșă artificială oferă o citire pe loc a radiografiilor indicând scorul care arată probabilitatea îmbolnăvirii cu TB sau COVID 19. Programul oferă intreptreptarea pentru încă 13 patologii pulmonare, altele decăt tuberculoza sau infecția cu coronavirus.

Caravanele Screening TB ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta fac parte din cel mai mare program de depistare activă a tuberculozei realizat în România ultimilor 30 de ani, se derulează pe parcursul a patru ani, iar cabinetele mobile se deplasează pe tot teritoriul României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI