Dotări vitale pentru prematuri, din donații. În România mor 6 dintr-o mie de copii sub un an, dublu față de media UE

10 iulie 2019, 21:25

Georgian avea 800 de grame când a venit pe lume, după numai 25 de săptămâni în pântecele matern. Șansa lui e că mama a venit de la Brăila şi s-a internat la Spitalul Universitar din timp.

Bebelușul are plămânii prea mici și e conectat la un ventilator.

Georgiana Enache, mamă: „Imediat după naştere nu ar mai fi fost, dacă nu ar fi existat aparatura necesară. (…) Creşte pe zi ce trece”.

Nici măcar la maternitatea de top de la Universitar nu există ventilatoare după nevoi. Sunt 8 la 20 de paturi pentru terapie intensivă şi prematuri. Multe sunt deja uzate fizic şi moral – funcţionează continuu și  mereu vin cereri de transfer din alte maternităţi.

Georgian a avut noroc. Ventilatorul care-l ajută să respire reduce nevoia de sedare și l-a scăpat de puncţiile dureroase în venele şi arterele minuscule.

Spitalul a primit aparatul de la „Salvaţi Copiii”.

Ventilatorul costă 35 de mii de euro – cât o maşină de lux!

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România: „Salvaţi Copiii, în 2019, ajunge în 49 de maternităţi din 30 de judeţe cu 115 echipamente. Investim un milion de euro de la companii şi persoane fizice”.

Doar din donaţii maternităţile au mai primit dotări vitale.

Acum 3 ani, Ministerul Sănătăţii anunţa că va cumpăra incubatoare. Acum, oficialii spun că licitaţia pentru mai bine de 1.100 de aparate e aproape gata. Şi acum un an erau optimişti.

Între timp, în România mor aproape 7 dintr-o mie de copii mai mici de un an. Mulţi prematuri primesc târziu ajutor.

Chiar şi în Capitală, pentru nou-născuţi există o singură ambulanţă, care deserveşte şi judeţele din jur.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite