Dotări de top la spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală

Zecile de mii de copii trimişi în Capitală la spitalul "Grigore Alexandrescu" vor avea parte de cele mai performante dotări, la ortopedie. Mesele de operaţie pot fi mutate cu tot cu pacienţi si fi folosite şi pentru adulţi, în caz de calamitate. În alte spitale din ţară, e jale. Ministrul Sănătăţii va face o listă neagră cu cei care nu au folosit banii primiţi pentru investiţii.

21 August 2019, 19:52 Știrile TVR |
Dotări de top la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În toată secţia de ortopedie de la "Grigore Alexandrescu" sunt acum paturi ultramoderne, care cântăresc pacienţii. Au fost schimbate şi mesele de operaţie. Cea mai veche era din 1970. Pe cele noi pot fi rezolvate şi cele mai complexe afecţiuni ortopedice sau traumatice. Sunt trei de ultima generație, la spital. În Luxemburg e doar una, spune managerul.

O masă specială de operaţie poate susţine până la 450 de kilograme şi poate fi mutată cu tot cu pacient, ceea ce este extrem de rar.

Şi lămpile sunt speciale. Emit lumină caldă şi rece şi îi ajută pe medici să facă diferenţa între tumori şi ţesutul sănătos. În plus, sistemul elimină umbra, iar chirurgul vede mai bine locul operaţiei.

Operaţiile pot fi transmise în sala medicilor şi în alte zece locuri simultan, inclusiv în străinătate, cu ajutorul unor camere ultraperformante.

Şase milioane de lei au costat noile echipamente. Vor mai veni încă patru milioane de la ministerul Sănătăţii şi pentru alte dotări de top, precum aparatul de neuromonitorizare pentru toate cazurile de intervenţii pe coloana vertebrală.

60 la sută dintre cazurile tratate acum vin din ţară. Nici măcar la toate spitalele judeţene nu există secţii de chirurgie şi ortopedie pediatrică, iar mulţi copii ajung la Bucureşti trataţi greşit.

Această bunică dintr-un sat din Ialomiţa a venit cu nepoata cu umărul fisurat. E al doilea control la "Grigore Alexandrescu". Şi trebuie să mai revină.

Numărul locurilor la rezidenţiat pentru chirurgie şi ortopedie pediatrică a fost dublat, iar de doi ani au început şi dotările în ţară. Însă unele spitale nu au folosit banii de investiţii de la minister, spune Sorina Pintea.

Ministrul spune că fondurile nefolosite vor fi redirecționate către alte spitale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI