Militarul de la care a pornit uriaşul val de dezvăluiri WikiLeaks a fost găsit vinovat pentru 19 capete de acuzare, dar a scăpat de cel mai grav, cel de ajutor dat inamicului. Chiar şi aşa, sergentul Bradley Manning riscă peste 130 de ani de închisoare. Miercuri sunt audiaţi martori care vor vorbi despre motivaţiile militarului. Avocaţii săi afirmă că acesta a fost bine intenţionat dar naiv.
"Controversata acuzaţie de ajutor adus inamicului i-a fost adusă lui Bradley Manning, se pare, numai pentru ca să poată fi acceptată mai uşor calificarea jurnalismului drept spionaj. Presupusele dezvăluiri ale lui Manning au expus crime de război, au pornit revoluţii şi au adus reforme democratice.", a declarat Julian Assange jurnalist, WikiLeaks.
Assange afirmă că sentinţa împotriva lui Manning este o premieră şi se va constitui într-un precedent foarte periculos pentru toţi cei care vor să scoată la lumină nedreptăţi şi abuzuri ale autorităţilor. Jurnalistul australian, el însuşi refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, critică modul în care ar fi fost tratat Manning în timpul procesului.
"Guvenul l-a ţinut pe Bradley Manning într-o cuşcă, dezbrăcat. L-au izolat ca să-l facă să cedeze - procedee condamnate de Naţiunile Unite. Nu a fost niciodată un proces corect.", a declarat Julian Assange.
Sute de susţinători ai sergentului au demonstrat în faţa instanţei pentru eliberarea sa; mulţi americani susţin însă sentinţele de până acum. Doi importanţi membri ai congresului au dat un comunicat în care afirmă că justiţia a făcut dreptate pentru că Manning a încălcat legile de securitate naţională şi încrederea în forţele armate.
Sergentul este acuzat că ar fi transmis peste 700.000 de telegrame diplomatice secrete, înregistrări video şi alte materiale clasificate site-ului WikiLeaks. Acesta a publicat o parte dintre ele - multe vizează şi România.