Dosarul tonelor de metamfetamină cu precursori din România: Totul pleca de la o fabrică din Voluntari. De la „Academia hoților” la Yakuza. Detaliile Operațiunii Arena

15 martie 2023, 17:14

„Operațiunea Arena” s-a derulat în 4 state – România, Slovacia, Polonia și Cehia – și a vizat anihilarea unei rețele foarte importante de trafic de amfetamine și metamfetamine, cu legături pe două continente.

În România au fost reținute două persoane: Laurențiu Huică, fost vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Medicamente, și Cristian Iosipescu, fost membru al celebrei „Academii a hoților”, susțin surse judiciare.

Liderul grupării e un slovac din Bratislava, numit Jan în conversațiile interceptate, susțin aceleași surse.

Ancheta polițiștilor antidrog a durat în jur de un an.

Ofițer de poliție, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR: „Acești cetățeni români constituiau celula activă din România, specializată în diversiunea precursorilor și transformarea acestora în medicamente ce conțineau efedrină și pseudoefedrină, care apoi ajungeau în laboratoarele de producere a metamfetaminei. Membrii grupului transportau medicamentele în Cehia și Polonia, către membrii grupului care asigurau distribuția pastilelor către laboratoarele clandestine de metamfetamine.”

Produsul finit se vindea în mai multe state, chiar și în Japonia, unde un kilogram de amfetamine ajungea și la 100.000 de euro, dată fiind cererea ridicată de pe piața locală. În jur de 20% din bani erau opriți de cei din gruparea infracțională japoneză Yakuza ca taxă pentru a permite derularea afacerii în statul asiatic.

În Germania, prețul era mult mai mic, aproximativ 40.000 per kilogram.

Surse judiciare susțin că 2.000 de euro ar fi costul de producție al unui kilogram de droguri sintetice. Așadar, câștigurile rețelei erau uriașe.

Fabrica de medicamente se află în localitatea Voluntari și este închisă încă din 7 martie, în urma controalelor efectuate de inspectorii Agenției Medicamentului. Aceștia spun că pentru uzul de efedrină exista o autorizație din 2006, dar nu și pentru procesarea pseudoefedrinei.

Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului: „S-a constatat fabricarea şi comercializarea de medicamente fără autorizaţie de punere pe piaţă, printr-un proces de fabricaţie care nu era validat. E vorba de comercializarea unor serii dintr-un produs care nu avea autorizaţie nici în România şi nici în alte state UE. E un amestec de substanţe, în principiu acolo interesul principal l-am avut referitor la substanţa pseudoefedrină.”

Surse autorizate susțin că supravegherea unui singur transport din România presupunea prezența a 45-50 de polițiști care făceau urmărirea de la poarta fabricii din Voluntari până la destinație.

Anchetatorii au explicat cum funcționa sistemul de transport al medicamentelor.

Ofițer de poliție, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR: „Acțiunile ilicite erau mascate sub paravanul unor operațiuni comerciale legale. În Cehia și Polonia, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producția de metamfetamină în laboratoare ilegale și precursorii furnizați din România reprezentau cele mai importante substanțe în producția de droguri.”

Surse autorizate susțin că, la ultimul control, 3 dintre farmaciștii fabricii au fost amendați tocmai pentru că ar fi permis ieșirea unui transport de pastile cu conținut de pseudoefedrină, pentru care nu aveau autorizație de producție. În același timp, societatea comercială care controlează fabrica a fost amendată cu 200.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite