Dosarul Schengen | Olanda ar sprijini România, dar nu și Bulgaria

18 noiembrie 2022, 09:19

Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria ar putea fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, pentru că, de facto, ar izola-o. Vom vedea dacă asta se va întâmpla pe 8 decembrie. Se strecoară și informația că Haga sprijină România, dar nu și Bulgaria.

“România, Bulgaria și Croaţia sunt pregătite pe deplin să adere la spațiul Schengen. Este o decizie istorică și un moment de mândrie pentru Europa, e timpul să spunem „Bine ați venit!”, așteptarea a fost prea lungă”, a declarat, la Bruxelles, Comisarul european pentru Afaceri Interne.

Anunțul a venit după evaluarea tehnică prezentată de Colegiul Comisarilor în termeni favorabili ţării noastre. Decizia finală va fi luată însă luna viitoare, în Consiliul JAI, unde este nevoie de unanimitate, în condițiile în care Olanda și, mai nou, unii politicieni din Suedia se opun.

Drumul României către Schengen este de 11 ani presărat cu multe obstacole. Deși tehnic sunt îndeplinite toate condițiile, unele state membre s-au opus constant.

Recent, pe lângă Olanda, un partid de opoziție din Suedia a arătat rezerve față de aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație a bunurilor, serviciilor și capitalurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite