Dosarul Schengen, relansat sub președinția suedeză. Nu există deocamdată și promisiunea unui calendar de aderare

12 ianuarie 2023, 19:49

Suedia își prezintă clar intențiile pe tema extinderii Schengen din primele zile ale mandatului de șase luni la președinția Consiliului Uniunii Europene. Procesul va fi relansat, a declarat ministrul Justiției din Suedia, în exclusivitate pentru echipa TVR aflată la Stockholm.

Citește și:

Bogdan Aurescu: “Omologul meu suedez, ministrul Billstrom, m-a asigurat că Suedia ne susţine ferm să ne atingem obiectivul” | Ministrul de Externe, invitat diseară, la Tema Zilei

EXCLUSIV. Ministrul Justiției din Suedia: Susţinem extinderea spaţiului Schengen şi ne-am prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles

GUNNAR STROMMER, ministrul de Justiţie al Suediei: Suedia susţine extinderea Spaţiului Schengen. Trebuie să găsim o soluţie ca discuţiile să avanseze. Preşedinţia noastră va începe să discute cu oamenii, cu diferite state membre, ca să încerce să afle ce putem face ca să relansăm subiectul pentru a ajunge la o decizie.

Nu există însă deocamdată și promisiunea unui calendar pentru aderarea României și Bulgariei.

THERESE HYDEN, ambasadoarea Suediei în România: Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Suedia este angajată pe această cale şi va depune eforturi.

Și Bucureștiul consideră că mai avem de așteptat până la obținerea unui alt punct de vedere din partea Austriei.

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe al României: Pe 29 ianuarie vor fi alegeri în Austria Inferioară. O schimbare de poziţie până la acea dată este puţin probabilă. Este important să continuăm acest proces de implicare în discuţii diplomatice şi politice pentru a crea premisele pentru un context favorabil, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să creăm aşteptări grăbite.

O primă reuniune, informală, a Consiliului JAI, va începe pe 25 ianuarie. Partea română speră să folosească ocazia pentru a face lobby, astfel încât la prima reuniune oficială a acestui Consiliu, din luna martie, să se poată obține un calendar mai ferm de aderare la Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite