Dosarul Schengen | Parlamentarii olandezi solicită guvernului condus de Rutte să investigheze suplimentar condițiile pentru aderarea României și Bulgariei și să nu facă niciun pas ireversibil

20 octombrie 2022, 18:53

Parlamentarii olandezi au solicitat Executivului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, având în vedere că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate, în ambele țări.

Rezoluția de la Haga vine la două zile după ce Parlamentul European a recomandat, cu o largă majoritate, acceptarea României și Bulgariei în Schengen, constatând că toate condițiile tehnice sunt îndeplinite.

Victor Negrescu, europarlamentar Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților: „Parlamentul olandez, procedural, adoptă astfel de opinii despre toate deciziile luate la nivelul legislativului european sau despre deciziile luate legat de Comisia Europeană și ceea ce înseamnă rezoluție aprobată, asta e poziția Parlamentului olandez, de fapt exprimată de europarlamentarii olandezi și prin votul lor, pentru că majoritatea europarlamentarilor olandezi s-au abținut sau au votat împotrivă”.

Dragoș Pîslaru, europarlamentar Renew Europe: „Poziția Parlamentului olandez este dezamăgitoare, nu este însă o foarte mare surpriză. Ca să fie foarte clar ce se spune în acest lucru adoptat astăzi de Parlamentul olandez, se spune că e necesară o documentație suplimentară”.

Autorităţile de la Bucureşti sunt însă optimiste şi speră că votul din 8 decembrie va fi favorabil ţării noastre.

Premierul Nicolae Ciucă:Am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că țara noastră a făcut tot ceea ce era necesar astfel încât să îndeplinească toate cerințele„.

Marcel Ciolacu, președintele PSD:Cu toate că îndeplinim toate cerințele tehnice de a intra în spațiul Schengen, cineva dintr-un interes politic să se opună intrării României în spațiul Schengen și cred că această nedreptate nu trebuie să se întâmple„.

Președintele Klaus Iohannis: „Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă. Însă nu avem o garanție. Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și cu această ocazie salut votul în Parlamentul European, care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo”.

Intrarea României în spaţiul Schengen depinde de votul din 8 decembrie, din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, care trebuie să fie în unanimitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite