Dosarul Schengen | Austria, ultimul obstacol. Surse guvernamentale: Olanda nu se mai opune, dar decizia este în suspans

2 decembrie 2022, 10:10

Proiectul deciziei privind aderarea României la Spațiul Schengen figurează în continuare pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie.

În pregătirea reuniunii JAI, cu o zi înainte, statele membre vor avea o nouă discuție pe această temă.

Miercuri, Consiliul Uniunii Europene a anunţat oficial temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de Interne şi ai Justiţiei din statele membre o vor avea în 8 şi 9 decembrie, la Bruxelles.

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen figurează pe primul loc pe ordinea de zi.

„Cu date, Ministerul Afacerilor Interne a demonstrat că forțarea graniței pe granița cu Serbia în România este între 30 și 40 de ori pe zi, și toți imigranții care forțează sunt recuperați de către Poliția de frontieră din România și trimiși în centrele de imigranți, unde comportamentul este absolut ireproșabil față de ei, în timp ce Ungaria, spre exemplu, are (…) între 800 și o mie, o medie de 900 de persoane care forțează granița cu Ungaria inclusiv în zona cu gardul de 4 metri, celebrul gard pus de Viktor Orban. Austria are 85 de mii de imigranți legal, 85 de mii în momentul ăsta pe teritoriul ei, din care 75 de mii nu se știe cum au ajuns pe teritoriul lor, și foarte probabil asta este cauza, plus anumite chestiuni interne în Austria Inferioară, acolo unde se află cei mai mulți migranți veniți de pe ruta balcanică, au loc alegeri pe 23 ianuarie și ministrul de Interne este din acel land”, a explicat europarlamentarul Rareș Bogdan la TVR INFO.

VEZI și România și Croația, pregătite pentru aderarea la Schengen și parte a soluției pentru gestionarea fluxurilor migratorii. Susținere din partea Zagrebului. Consultări între Bogdan Aurescu și omologul croat

Săptămâna trecută, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat în timpul vizitei oficiale efectuate la Zagreb că va susţine aderarea Croației la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei. În opinia sa, Bucureștiul și Sofia nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali.

Președintele Klaus Iohannis despre îngrijorările Austriei privind România și Schengen: România nu a fost, nu este și nu va fi o țară care generează sau permite migrația. Nu e util să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite