Dosarul Roșia Montană. Includerea în patrimoniul UNESCO a fost stopată de Guvern

8 iunie 2018, 18:48

Dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” a fost trimis la UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017. Acum, un alt guvern, vrea sa oprească acest proiect. Iar anunțul vine cu câteva săptămâni înainte de Comitetul Patrimoniului Mondial, din Bahrain, unde urma să se ia o decizie privind Roşia Montană.

Dosarul n-a fost retras. Dosarul este în continuare la UNESCO. Ce încearcă în momentul de faţă să facă Guvernul României este să oprească procesul de înscriere a sitului Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial, în sensul de-al suspenda pe perioada procesului juridic în care se află. Între statul român şi o firmă anume” – ambasadorul Românie la UNESCO, Adrian Cioroianu.

Acest argument este din punctul meu de vedere unul fals pentru că în niciun fel, înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial nu impiedică activitățile economice și nu are valoare de impunere asupra vreunei ințiative legislative a Guvernului României” – Corina Șuteu, fost ministru al Culturii.

Specialiștii în arhitectură, restaurare și arheologie trag însă un semnal de alarmă.

Fiind vorba de patrimoniu în pericol aşa cum a fost evaluat de experţii ICOMOS, o amânare, ştiind care este contextul politic, ştiind care este contextul în teren, în realitate, starea efectivă de conservare a Patrimoniului Roşia Montană, o anulare este la fel de gravă ca retragerea dosarului” – arhitect, Asociaţia „Arhitectură, Restaurare şi Arheologie”

Trebuie știut că un stat membru ori susține un dosar, ori îl retrage. E foarte posibil ca UNESCO să nu aibă o procedură pentru asta în momentul de față” – Corina Șuteu.

Sunt aspecte pe care actualul ministru al Culturii, George Ivașcu le va explica peste câteva zile în Comisia pentru Cultură. Am încercat să cerem și noi detalii, dar ministrul nu a fost de găsit.

Oamenii din zona Rosia Montană nu mai înțeleg nimic din intențiile statului.

Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află acum Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, cele din lemn, din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite