Dosarul Revoluției: Parchetul General cere urmărire penală pentru Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu

2 aprilie 2018, 14:32

Fostul șef de stat Ion Ilescu este asimilat unui șef de Guvern în perioada 22 – 27 decembrie 1989, arată anchetatorii. După fuga lui Ceaușescu, Ion Iliescu a condus Consiliul Frontului Salvării Naționale, care a ținut locul Executivului. De aceea este nevoie de ridicarea imunității lui Ion Iliescu, susțin procurorii. Fostul președinte nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere față de aceste acuzații. Rămân însă declarațiile sale de anul trecut, când a fost audiat la Parchetul Militar.

Petre Roman a fost numit premier pe 26 decembrie 1989, iar Gelu Voican Voiculescu a fost instalat vicepremier pe 28 decembrie. Parchetul cere aprobarea președintelui pentru anchetarea celor doi foști membri ai Guvernului pentru faptele din perioada 22 – 31 decembrie 1989.

Liderul revoluționarilor Doru Mărieș speră ca Dosarul Revoluției să ajungă în acest an pe masa judecătorilor.

Istoricii spun că și pentru ei este esențial acest dosar. Vor să se facă lumină în istoria recentă a României.

În februarie anul trecut, procurorii militari au început urmărirea penal in rem în Dosarul Revoluției, pentru infracțiuni contra umanității, fapte care sunt imprescriptibile. Procurorii susțin că după fuga lui Ceaușescu, conducerea de atunci a României a lansat un atac generalizat asupra populației, prin crearea unui război psihologic și mediatic cu scopul de a se menține la putere. Peste 1000 de oameni au murit la Revoluție, iar peste 3.000 au fost răniţi. Cele mai multe victime s-au înregistrat după fuga cuplului dictatorial.

 

Întrucât în perioada 22 – 27 decembrie 1989, Ion Iliescu avea funcția de președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), organism asimiliat acum de procurorii militari cu guvernul țării, în acea perioadă de haos, după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, potrivit legii răspunderii ministeriale, procurorii militari au considerat că Ion Iliescu a avut, practic, în acea perioadă, funcția de șef de guvern, de aceea e nevoie de ridicarea imunității sale, prin urmare s-au adresat actualului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru a-i ridica lui Ion Iliescu această imunitate, a transmis Alexandru Costache, pentru Telejurnal. De asemenea, procurorii au cerut ridicarea imunității și fostului șef de guvern Petre Roman și fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Procurorii militari vor să-i pună sub acuzare pe cei trei, în Dosarul Revoluției.

Încă din noiembrie 2016, procurorii militari au început urmărirea penală in rem în Dosarul Revoluției, pentru infracțiuni contra umanității. Procurorii militari susțin că conducerea României de atunci, reprezentată de Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, ar fi determinat uciderea sau rănirea, la Revoluție, a peste 1.000 de persoane, prin acțiunile și deciziile de atunci. De aceea, tocmai pentru a-i pune sub acuzare pentru aceste infracțiuni contra umanității, care sunt imprescriptibile, procurorii militari cer președintelui Klaus Iohannis să ridice imunitatea acestor trei înalți demnitari din decembrie 1989.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite