Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității, a fost retrimis la Parchetul Militar

Ancheta din dosarul Revoluției trebuie refăcută. Cauza a fost restituită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiție Parchetului Militar din cauza unor neregularități. În dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de săvârșirea de infracțiuni împotriva umanității. Decizia nu este definitivă.

22 Mai 2021, 18:27 (actualizat 22 Mai 2021, 20:11) Știrile TVR |
Dosarul Revoluției a fost retrimis la Parchetul Militar
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Augustin Lazăr, fost procuror general al României, pe 8 aprilie 2019: Doresc să prezint public scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale.

Cu aceste scuze publice în premieră, dosarul Revoluției era trimis în judecată, tot în premieră, în urmă cu 2 ani.

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul vice prim-ministru Gelu Voican Voiculescu erau acuzați de infracțiuni împotriva umanității.

În peste 3000 de volume, procurorii militari argumentau că înalții demnitari au pus la cale o diversiune împreună cu șefii armatei, ca să preia puterea de la regimul Ceaușescu.

Ar fi instrumentat și întreținut psihoza teroriștilor, soldată cu mii de victime.

Augustin Lazăr, fost procuror general al României, pe 8 aprilie 2019: Un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și a unei datorii de onoare față de istorie și față de patrie.

În cei doi ani care au trecut de atunci, Instanța i-a audiat pe inculpați, dar și mii de victime și urmași ale acestora.

Mai multe probe ale procurorilor, de la rapoarte SRI până la declarații ale victimelor au fost anulate anul trecut.

În final, judecătorul de cameră preliminară a trimis dosarul înapoi procurorilor militari, care trebuie să refacă ancheta.

Liderul Asociației 21 Decembrie susține că a avertizat de la început că dosarul este prost făcut, iar justiția nu își face datoria.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie: Peste douăzeci de decizii ale CEDO obligă statul român să finalizeze acest dosar în sensul de anchetă efectivă pentru fiecare victimă în parte. Și sunt 8500 de victime în perioada 16-30 decembrie 1989. Să fie traşi la răspundere cei vinovaţi şi să fie despăgubite familiile celor care au avut de suferit.

În 32 de ani, dosarul Revoluției a fost închis de mai multe ori.

A fost redeschis la solicitarea CEDO, care a decis că faptele de la Revoluție sunt imprescriptibile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI