Dosarul lui Traian Băsescu. Parchetului General a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații

Traian Băsescu
Traian Băsescu
16 decembrie 2020, 11:58

Potrivit Parchetului General, în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii.

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri formulate de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în iulie 2020, care a reclamat că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea când a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, alegerile parlamentare din 2016 şi alegerile europarlamentare din 2019.

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, fiind admisă în acest sens o acțiune în instanţă introdusă de CNSAS. Hotărârea instanţei nu este însă definitivă.

Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunţau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 5 mai 1975.

„Analizând informațiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice) și dreptul la liberă circulație (art. 12 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice”, susținea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu referitoare la un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave românești care plecau în afara granițelor țării.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite