Dosarul Gala Bute. Instanța a decis că Elena Udrea nu este refugiat politic ci este în procedură de obținere a statutului

13 aprilie 2018, 09:12

ACTUALIZARE Magistrații ICCJ au decis să mai acorde un termen în acest dosar pentru data de 9 mai.

ACTUALIZARE Judecătorii au respins documentul prin care avocatul Elenei Udrea arăta că fostul ministru are statut de refugiat politic.

Magistrații au decis că Elena Udrea este în procedură de obținere a statutului de refugiat, iar documentul prezentat este o cerere, nu un document care atestă statutul. De asemena, judecătorii au respins cererea de audiere prin videoconferință.

ACTUALIZARE După ce a văzut actele care ar atesta faptul că Elena Udrea are statut de refugiat, procurorul spune că este vorba doar despre o cerere de acordare a statutului de refugiat.

ACTUALIZARE Avocatul Elenei Udrea a luat cuvântul și a anunțat că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica și a prezentat acte în acest sens, pe care spune că le-ar fi prit astăzi. Elena Udrea a mai cerut să fie audiată prin videoconferință.

_______________________

În primă instanță, principalii inculpați au fost condamnaţi, cu excepţia fostului ministru al Economiei, Ion Ariton, care a fost achitat.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu, dar este acum în Costa Rica.

Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și evaziune fiscală.

Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Nationale de Investitii, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltarii, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare.

Nu am încă geanta făcută acasă, material vorbind, sufletește însă eu sper în continuare că măcar astăzi în ultimul moment, măcar 3 dintre cei 5 judecători să înțeleagă că nu este niciun fel de infracțiune aici, că totul este o însăilare de fapte cu martori mincinoși (…) Au fost respinse probe importante. Nimeni nu recunoaște, că ar fi făcut așa ceva. Există un singur martor mincinos.  (…) Sunt condamnat pentru infracțiuni fiscale care au la bază raportul DNA, adică al acuzatorilor. Cum se poate să nu ai o expertiză independentă, a declarat Rudel Obreja la intrarea în Înalta Curte de Casație și Justiție.

Înainte de pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă, în sala de judecată ar urma să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă