Șase arestați preventiv la Bacău, în dosarul drogurilor în licee. Elevii recunosc că substanțele pot fi procurate cu uşurinţă. O minoră din Suceava se vindea traficanţilor în schimbul drogurilor

24 martie 2023, 20:31

Percheziţiile din ultimele zile în dosarul cunoscut ca operaţiunea Meduza au scos la lumină peste 150 de grame de canabis, 75 de grame de haşiş, două grame de amfetamină, bani și dispozitive de cântărire și preparare a drogurilor. Şase dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Un al şaptelea a fost plasat în arest la domiciliu. La Suceava, procurorii au descoperit că o minoră se vindea traficanţilor în schimbul drogurilor. S-a întâmplat în perioada aprilie – iunie 2022. Mai mulţi suspecţi au ajuns la audieri. Părinții adolescenților care au căzut pradă drogurilor își fac cu greu curaj să vorbească despre calvarul prin care trec și ei , și copiii lor.

Sub protecţia anonimatului elevii recunosc că drogurile pot fi procurate cu uşurinţă. Cât despre consum la şcoală, cei mai mulţi spun că nu se întâmplă între zidurile şcolii.

În opinia specialiştilor, fenomenul consumului de droguri în rândul adolescenţilor a ajuns la cote alarmante.

Mihai Copăceanu, psiholog: „Aproape unul din doi tineri, o dată în viaţă, pe parcursul ultimilor ani, a avut contact cu o substanţă şi a consumat ocazional. Măsurile trebuie luate rapid şi urgent pentru că gândiţi-vă ce înseamnă pentru un adolescent care este imatur din punct de vedere cognitiv şi neurocerebral să consume precoce la această vârstă. Vorbim de efecte directe asupra funcţionării, dar, atenţie, şi asupra structurii creierului. Nu mai vorbesc de modul în care personalitatea în formare, fiind adolescent, este afectată. Cred că autorităţile au nevoie de măsuri riguroase. Directorii de şcoli, diriginţii, profesorii care au anumite suspiciuni au nevoie, pe de o parte, de ajutor şi de training de a recunoaşte anumite semne ale consumului, dar şi trebuie să fie încurajaţi să raporteze. Părinţii au nevoie de asemenea de sprijin.”

Vlad Zaha, un tânăr român specializat în criminologie la Oxford crede că intervenţia în forţă în şcoli şi licee nu va rezolva situaţia consumului de droguri. În opinia lui e nevoie de politici publice serioase de prevenţie, iar psihologii ar trebui să ajungă în şcoli într-un număr cât mai mare cu mesaje despre efectele asociate consumului de substanţe interzise.

Vlad Zaha, criminolog şi specialist în politica drogurilor, Universitatea Oxford: „România trece printr-o criză a tinerilor care consumă droguri şi care vând droguri sau care au în general probleme cu drogurile. Statul român nu ştie să răspundă la această criză decât cu parul sau cu bâta, cu DIICOT, cu arestări şi exmatriculări. Este, pur şi simplu, eşecul statului de a recunoaşte o problemă de sănătate publică şi o problemă psihomedicală. Dacă cineva crede că dacă testăm copiii la şcoală nu o să se mai consume droguri, nu doar că se înşală, dar drogurile care se vor consuma vor fi şi mai periculoase pentru că nu vor ieşi la teste, adică se face o tranziţie de la drogurile clasice la etnobotanice. Etnobotanicele nu ies la niciun fel de test antidrog, se modifică mereu, arată altfel, au altă structură chimică. Trebuie să se umple efectiv şcolile de psihologi şcolari şi de medici. La momentul vorbirii există maxim un psiholog sau consilier şcolar pe toată şcoala.”

Datele Agenţiei Naţionale Antidrog arată că cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanşe psihoactive este 13 ani. Cele mai mari rate de consum sunt în rândul populaţiei cu vârsta între 15 şi 34 de ani. Canabisul şi substanţele psihoactive sunt printre cele mai consumate droguri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite