Dosarul cu șină, interzis în instituțiile publice. Propunerea legislativă a primit acordul parlamentarilor și va merge la promulgare

După trei decenii, țara cu cel mai rapid internet din Europa renunță, în sfârșit, la coșmarul dosarului cu șină. Vorbim despre România, unde instituțiile publice au de acum interzis prin lege să solicite cetățenilor dosare fizice sau orice alt obiect de papetărie. Propunerea legislativă a primit acordul parlamentarilor și așteaptă semnătura președintelui Iohannis.

08 Decembrie 2022, 19:24 (actualizat 08 Decembrie 2022, 22:58) Știrile TVR |

Instituțiile publice nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau juridice dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie pentru a soluționa cererile pentru furnizarea unui serviciu public.

Totodată, acestea sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iniţiatorul legii: Legea nu va avea efect dacă cetățenii nu își vor cere drepturile. Pe toți românii care se prezintă la ghișee îi rog personal să le spună funcționarilor publici că a fost interzis prin lege dosarul cu șină, că au fost interzise copiile, că este interzis să îi mai trimită la xerox-urile din incinta instituției publice, șamd.

Inițiativa aprobată de Camera Deputaților mai prevede obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată, dar și să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail. Totodată, nu se vor mai cere copii legalizate după documente. Acestea vor fi înlocuite cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionari.

Prof. univ. Dragoș Dincă, Administraţie Publică, SNSPA: Legea în sine este benefică pentru administrația din România, pentru că dosarul cu șină reprezintă astăzi un element de identificare. Un mit al administrației. Efectele însă, nu se vor vedea de mâine. Nu toate administrațiile au tehnologia necesară și oameni pregătiți care să lucreze cu acest lucru. Un exemplu simplu îl reprezintă sistemul e-facturare. Deși instituțiile publice trebuie să primească facturile electronic, sunt multe administrații care le solicită printate.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI