Dosarul Bombonica, amânat pentru 20 mai. Liviu Dragnea: Sunt total nevinovat. Nu am făcut presiuni asupra niciunei persoane

15 aprilie 2019, 09:13

Aproximativ 600 de oameni l-au așteptat pe Liviu Dragnea în fața instanței. Împărțiți în două tabere: susținători și opozanți, păziți de un dispozitiv impresionant de jandarmi. Au fost și incidente: mai multe persoane au aruncat cu diferite obiecte în mulțime, iar trei dintre ei au fost identificați și amendați cu câte 200 de lei. Liviu Dragnea nu a vorbit cu presa, a dat declarații doar în fața instanței. A susținut că este un dosar politic și că el nu avut nicio implicare în angajarea celor două femei la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Liviu Dragnea, în sala de judecată: „Sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă de faptul că doamna Botorogeanu şi doamna Stoica nu ar fi mers la serviciu. De altfel, nimeni nu mi-a spus că acestea nu ar fi mers la serviciu. Nu am cerut nimănui şi nu am făcut presiuni asupra niciunei persoane, pentru a le menţine pe cele două în funcţie. Nu am coordonat DGASPC Teleorman, care nu se află în subordinea mea.”

Magistrații stabiliseră că acesta să fie ultimul termen. Însă avocații au cerut amânarea dezbaterilor finale, până când CCR va tranșa problema completurilor de trei judecători care nu ar fi fost specializate pe corupție. Curtea Constituțională s-ar putea pronunța vineri.

Magistrații au admis cererea și au stabilit ca dezbaterile să fie reluate pe 20 mai.

Liviu Dragnea a fost condamnat în vara anului trecut la trei ani și șase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu. Potrivit DNA, în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman, prin influența pe care o avea, ar fi menținut în funcții la DGASPC Teleorman, două femei care lucrau, de fapt, pentru PSD.

––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE. Instanța Supremă a stabilit pentru 20 mai, un nou termen în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Liviu Dragnea a fost audiat, luni, de judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

La sosire și la plecare, Dragnea a fost întâmpinat de susținători și protestatari, care s-au îmbrâncit să ajungă cât mai aproape de el. Jandarmii au reținut trei bărbați.

UPDATE. „Îmi menţin declaraţiile date anterior, precum şi pe cea de la confruntare. Sunt total nevinovat. Nu am avut cunoştinţă de faptul că doamna Botorogeanu şi doamna Stoica nu ar fi mers la serviciu. De altfel, nimeni nu mi-a spus că acestea nu ar fi mers la serviciu. Nu am cerut nimănui şi nu am făcut presiuni asupra niciunei persoane, pentru a le menţine pe cele două în funcţie. Nu am coordonat DGASPC Teleorman, care nu se afla în subordinea mea. Atribuţiile de coordonare le avea Colegiul director şi secretarul judeţului. Niciun preşedinte de consiliu judeţean nu mergea personal să controleze instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean. Sub nicio formă nu aveam obligaţia, posibilitatea şi atribuţia de a sancţiona angajaţi din direcţiile respective”, a spus Dragnea, la începutul audierii în sala de judecată.

El a adăugat că pe Adriana Botorogeanu şi pe Anisa Niculina Stoica le-a văzut doar la întâlnirile de la partid, dar nu a întrebat ce fac şi cât stau la sediul organizaţiei, precizând că, în perioada 2005 – 2007, fiind după intrarea formaţiunii în opoziţie, ”nu era în sedii o efervescenţă în care să fie sute de acţiuni de întreprins”. Dragnea a arătat că membrii PSD veneau greu la acele întâlniri bilunare de la partid, fiind ”foarte speriaţi de Traian Băsescu”.

UPDATE Andreea Anghel transmite de la Înalta Curte:  Liviu Dragnea dă declarații în fața completului de cinci judecători, încă de la început acesta a susținut că e nevinovat și nu a fost de acord cu motivarea judecătorilor care l-au condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare.

UPDATE În urma evenimentelor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost sancționați cu câte 200 de lei fiecare, în conformitate cu art. 24, din Legea 61/1991, pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal.

UPDATE Cererea de recuzare depusă de apărarea lui Liviu Dragnea a fost respinsă. Procesul se reia cu audierea inculpaților.

UPDATE Toni Neacșu, avocat: „E foarte puțin probabil, din punct de vedere tehnic, să intervină o soluție definitivă înainte de soluționare. Altfel spus, ar însemna ca, în această săptămână, astăzi, instanța, după ce rămâne în pronunțare, să și dea soluția, ceea ce e puțin probabil. Dacă, însă, se va întâmpla acest lucru, decizia Curții Constituționale nu va mai putea influența în niciun fel decizia instanței deja definitivă. Eu cred că este normal să se aștepte o soluție de la Curtea Constituțională, pentru a avea toate datele problemei”.


Andreea Anghel transmite de la Înalta Curte, pentru Telejurnal: Încă de la început, ședința a fost suspendată, asta pentru că apărătorul lui Liviu Dragnea a cerut recuzarea unui judecător, pe motiv că soțul acestei judecătoare și-ar fi exprimat public simpatia față de liderul PSD. Judecătorii au decis să ia o pauză pentru a se delibera dacă judecătorul va fi schimbat sau nu. În cazul în care ar fi acceptată cererea de recuzare, judecătorul ar trebui înlocuit și atunci ar mai fi un termen. Mai este posibilitatea ca pronunțarea să nu se facă până când CCR nu va veni cu o decizie în ceea ce privește completul de trei judecători. Acesta a ajuns subiect de sesizare la CCR pe motiv că acesta nu a fost specializat în fapte de corupție, s-ar putea ajunge ca acest proces să fie rejudecat de la început. Astăzi, la Înalta Curte, a fost un haos complet. Încă de la ora 10.00 s-au adunat în fața instanței sute de oameni, iar în momentul în care Liviu Dragnea a ajuns la instanță, aceștia au început să scandeze, pentru că erau și susținători, dar și protestatari. Trei persoane au fost duse la poliție pentru că s-au manifestat violent și au aruncat cu sticle cu apă.

UPDATE Ședința de judecată a fost suspendată pentru 30 de minute, pentru că avocații lui Liviu Dragnea au făcut o cerere de recuzare a unuia dintre judecătorii din completul de judecată.

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte și și-a făcut cu greu loc spre intrarea în sediul instanței. La Înalta Curte sunt mulți oameni care îl susțin pe Dragnea, dar și alții care strigă împotriva sa.

Dragnea trebuia să se prezinte la termenul de acum o lună, însă era internat în spital, aşa că judecătorii au decis să amâne procesul pentru astăzi.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a contestat la Curtea Constituţională felul în care au fost formate completurile de 3 judecători de la Înalta Curte.

Este vizat şi completul care l-a condamnat iniţial pe Liviu Dragnea, iar o decizie a Curţii Constituţionale este aşteptată vineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite