Dosarul 10 august, acuzaţii extinse. Şefii Jandarmeriei, chemaţi de procurorii militari pentru noi acuzaţii

3 mai 2019, 12:08

Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. Șefii din Jandarmerie, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan şi Sebastian Cucoş, au fost chemați joi, pentru a fi informați cu privire la extinderea urmăririi penale in rem.

Potrivit procurorilor, în urma cercetărilor s-a constatat că mai multe situații ar fi fost create pentru „aparența unei acțiuni legale de intervenție în forță” a jandarmilor, pentru a evacua protestatarii aflați în Piața Victoriei în 10 august 2018, fiind astfel vătămate drepturile lor privind libertatea de exprimare și cea a organizării adunărilor publice.

În urma acestor acțiuni, arată Parchetul General, într-un comunicat de presă, ar fi avut loc „acte de violență nejustificate de situația operativă și de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Șefii din Jandarmerie au fost puși, de altfel, sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis un dosar penal și pentru ultraj, după ce mai mulți jandarmi au fost răniți de către protestatarii violenți.

În dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august au fost audiaţi până acum preşedintele PSD Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite