Dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul de la Spitalul Victor Babeş. Anchetatorii vor să afle de ce s-au oprit deodată toate ventilatoarele care îi ţineau în viaţă pe pacienţi

13 aprilie 2021, 09:29

Cadrele medicale care erau de gardă la unitatea mobilă de ATI de la spitalul Victor Babeş la momentul tragediei au dat declaraţii în fața anchetatorilor. Primii audiați au fost însă managerul spitalului, un medic și un angajat al serviciului tehnic, încă din noaptea trecută.

Comisar șef MARIAN MIHOCI, șeful Serviciului Omoruri, Poliția Capitalei: “Au fost audiate până în acest moment 15 persoane, atât personal medical, cât și personal tehnic. Au fost ridicate mai multe documente, precum și imagini surprinse de camerele de supraveghere din interiorul spitalului. O primă ipoteză ar fi această presiune mărită în instalația de oxigen, dar nu știm ce a cauzat-o”.

Anchetatorii încearcă să afle dacă a fost o defecţiune tehnică sau o eroare umană fatală. Între timp, legiștii au încheiat necropsiile pentru cele trei femei de 84, 74 și 63 de ani, care și-au pierdut viața. Iar concluzia preliminară a fost că au murit de insuficiență respiratorie acută. Cei vinovați trebuie să plătească, a cerut încă de aseară premierul Florin Cîțu. Mesaj pe care l-a transmis și ministrului de Interne.

FLORIN CÎȚU, prim-ministrul României: “I-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă şi mai transparentă, pentru că toţi vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă. Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Eu sper că nu se vor mai întâmpla”.

Primele date au arătat că alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor vitale pentru pacienţi s-a oprit brusc, după ce presiunea a urcat peste limita maximă de siguranţă.

Compania care a livrat ventilatoarele ne-a transmis că aparatele nu au avut defecţiuni tehnice şi că au funcţionat tot timpul în parametri normali. Totodată, aceasta a dat asigurări că va pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare.

Şi ministrul Sănătăţii încearcă să afle de ce s-a produs tragedia. Și dacă cele cinci unităţi mobile de ATI din ţară – trei la Bucureşti, una la Iaşi şi alta la Timişoara – îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă.

VLAD VOICULESCU, ministrul Sănătății: “Nu avem indicații că defecțiunea este dinăuntrul tir-ului. Ce știm este că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-odată. Am solicitat DSPMB avizul de funcționare al unității mobile de terapie intensivă. DSP a eliberat pe 9 aprilie aviz. Am solicitat DSP-urilor să-mi prezinte toate avizele de funcţionare ale acestor unităţi mobile”.

Dosarul penal pentru ucidere din culpă și ancheta au fost preluate de Parchetul Tribunalului București.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZRE Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienţi de la Institutul „Victor Babeş”, fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Potrivit unor reprezentanţi ai Parchetului, luni noapte au fost audiate şapte persoane, printre care managerul spitalului şi personal tehnic.

Audierile vor continua marţi la Poliţia Capitalei.

__________________________

Pacienții din Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, de la spitalul bucureştean Victor Babeş, unde au murit luni seară trei persoane,  au fost transferați către alte spitale COVID și sunt în stare stabilă. TIR-ul  în care funcționa această unitate mobilă este sigilat și păzit de poliție.

Azi continuă cercetările începute luni seară de polițiștii de la serviciul omoruri al Capitalei. Vor fi audiate alte persoane printre care și patru cadre medicale care erau de serviciu  pe acest TIR de Terapie intensivă.

A fost deschis un dosar penal de ucidere din culpă.

Luni seară au fost audiate persoane din firma care se ocupă cu mentenanța acestui TIR. În cursul nopţii, a fost audiat, la locul incidentului, şi managerul Spitalului Clinic „Victor Babeş”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi secretarul de stat Monica Althamer au fost luni seară, după incident, la spitalul Victor Babeş.

Potrivit declaraţiei făcute pentru TVR de Monica Althamer, cei trei pacienti care au decedat erau intubaţi şi în stare foarte gravă.

”Din primele informații obținute de noi la fața locului, problema a fost înregistrată la stația de oxigen (…) cei trei pacienți erau in stare gravă și erau intubați. Ei au primit oxigen, au fost aduse rapid de personalul medical butelii de oxigen. După incident, cinci pacienți au fost transferați, unul chiar în spitalul Victor Babeş, un pacient la Spitalul ROL2, doi pacienți la Spitalul Bagdasar-Arseni și un pacient la Floreasca. Pacienții erau constienți, în stare stabilă.

Trei pacienți bolnavi de COVID și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, inaugurată în incinta spitalului bucureştean Victor Babeş cu doar trei zile în urmă.

Din primele informații, cele trei persoane au rămas fără oxigen şi au murit sufocate.

Trei pacienți au murit în tirul ATI COVID de la spitalul Victor Babeș din Capitală, după ce s-au oprit toate ventilatoarele instalației de oxigen. Filmul evenimentelor

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă