Dosar penal pentru după incidentul cu telecabinele de la Bâlea. Cauza cea mai probabilă: defectarea sistemului automatizat de frânare

29 mai 2017, 11:23

Instalaţia de transport prin cablu va fi verificată cu atenţie. Au venit în control specialişti de la Inspectoratul de Muncă şi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor.

Sistemul computerizat al telecabinei, înlocuit recent, controla treptele de viteză, frânarea şi oprirea în staţii.

Tocmai această informatizare completă a sistemului telecabinei reprezintă un factor de risc, consideră Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Ancheta a fost preluată de Tribunalul Avrig, care a început să îi audieze pe toţi cei implicaţi. Nu este exclusă nici o eroare umană. Angajaţii de la telecabină au fost testaţi cu etilotestul. Rezultatele au fost negative.

După incidentul de ieri, telecabina care face legătura între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă va mai rămâne închisă cel puţin o lună. Toate avizele au fost suspendate până la finalizarea anchetei.
Aşa că turiştii care vor să urce pe munte cu telecabina vor mai avea de aşteptat.

Telecabina de la Bâlea a fost montată în 1975. Este folosită, zilnic, de sute de turişti.

 

 

ORA 11.30 Angajaţii Inspectoratului de Muncă Sibiu încearcă să facă lumină în acest caz. Se ia în calcul o defecţiune a sistemului de frânare, în ciuda faptului că s-au făcut verificări acum câteva luni. Astăzi sunt luaţi la întrebări angajaţii care munceau în momentul producerii incidentului.

 

Accidentul s-a produs puţin după ora prânzului. Telecabina care cobora de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă nu a reuşit să oprească şi s-a izbit în plin de zidul staţiei. Câteva minute mai târziu a venit vestea că şi la staţia de sus s-a întâmplat acelaşi lucru. Sistemul automat de frânare nu a funcţionat.

Patru persoane au fost rănite la Bâlea Cascadă şi trei sus, la Bâlea Lac. S-a declanşat imediat planul roşu de intervenţie. În ajutorul răniţilor de sus, de la Bâlea Lac, au venit mai întâi salvamontiştii care au cerut apoi intervenţia unui elicopter SMURD, în condiţiile în care Transfăgărăşanul este încă închis, acoperit cu zăpadă.

Victimele de la staţia de jos, Bâlea Cascadă, au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital. Printre răniţi se numără şi trei minori, dar şi câţiva turişti străini. Două dintre victime au rămas internate.

Sistemul automatizat al telecabinei care a cedat astăzi abia a fost înlocuit în urmă cu câteva luni.

Din cauza defecţiunii la telecabină, turiştii care se aflau la Bâlea Lac nu au mai avut cu ce să coboare. Ei au fost aduşi la bază cu microbuzele jandarmeriei şi ale ISU Sibiu. Accidentul va fi investigat de specialişti ai Inspectoratului în Construcţii şi Inspectoratului Teritorial de Muncă. Şi poliţia anchetează condiţiile în care s-a produs accidentul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite