Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, în cazul copiilor morţi în avalanșă. Alpinista Dor Geta Popescu s-a stins în Retezat

23 aprilie 2017, 09:22

De mai bine de şase ore au avut nevoie salvatorii ca să-i coboare de pe munte pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei. Sora lui Erik Gulacsi şi cei patru adulţi au scăpat fără răni grave. Aşa că au putut merge pe propriile picioare până jos. I-au aşteptat jandarmii montani, poliţiştii, salvamontiştii şi echipajele de la ambulanţă.

Dimineaţă, salvatorii au urcat din nou pe munte pentru a recupera trupurile celor doi copii prinşi în valul de zăpadă ucigaş: Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. 11 ore a durat operaţiunea.

Deocamdată, nu ştim ce s-a întâmplat cu adevărat pe munte, ieri. Dor Geta Popescu şi tatăl ei anunţaseră, înainte de plecare, că se antrenează pentru a cuceri un vârf de peste 7 mii de metri. Au ignorat avertismentele de avalanşă şi vremea rea şi s-au aventurat pe cel mai dificil traseu montan.

Pe traseul pe care îl aleseseră, pericolul era evident. O spune instructorul grupului de 50 de persoane care se afla în apropiere, însă pe altă creastă a muntelui. Ei au acordat primul ajutor victimelor.

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. L-au audiat deja pe instructorul grupului. Vor sta de vorbă şi cu părinţii celor doi copii morţi.

Legea nu interzice accesul pe traseele montane în condiţii meteo nefavorabile. Însă salvamontiştii spun că toţi cei care se aventurează pe munte ar trebui să respecte avertizările.

Tragedia din Retezat a declanşat o avalanşă de mesaje şi dezbateri pe reţelele de socializare. Oamenii se întreabă cum de a fost posibil aşa ceva şi cine poartă răspunderea.

ACTUALIZARE 19:00 Trupurile alpiniștilor care au murit în avalanşa produsă sâmbătă în Masivul Retezat au fost predate duminică seară medicilor legişti.

ACTUALIZARE 16.30 Salvamontiştii şi jandarmii montani au preluat trupurile celor doi copii alpiniști care au murit sâmbătă în Masivul Retezat, a declarat duminică, pentru Agerpres şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean: „Acţiunea de recuperare a celor două victime ale avalanşei a fost una foarte dificilă, deoarece s-a desfăşurat în condiţii de vreme extrem de nefavorabilă. În Retezat ninge, bate vântul şi viscoleşte zăpada. Viteza vântului depăşeşte 80 de kilometri la oră”.

ACTUALIZARE 13.00 Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au ajuns, duminică după-amiază, în Masivul Retezat, unde se află trupurile alpiniștilor Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, care au murit în urma avalanșei de sâmbătă. Trupurile celor doi adolescenți vor duse la Serviciul de Medicină Legală Hunedoara.

Poliţia a deschis dosar penal in rem în urma tragediei din Munții Retezat, unde au murit alpiniștii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi.

Azi-noapte, salvatorii i-au coborât de pe munte pe cei cinci supravieţuitori, printre care sora lui Erik Gulacsi, tatăl acestuia şi tatăl alpinistei Dor Geta Popescu.

Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi făceau parte dintr-un grup care a ignorat avertizările salvamontiştilor şi s-a aventurat pe o creastă periculoasă, la 2 mii de metri altitudine.

Echipele de salvatori au pornit, duminică dimineaţă, să recupereze trupurile celor doi alpinişti. Aseară, operaţiunea a fost sistată, din cauza vremii nefavorabile.

Traseul este foarte greu, mai ales că a început să viscolească, iar zăpada măsoară aproape un metru. Echipele vor folosi două tărgi speciale pentru transportul victimelor. Estimăm că acţiunea va dura circa 10-12 ore”, a explicat şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Dor Geta Popescu avea 13 ani, urcase pe cele mai înalte vârfuri din lume şi avea în palmares recorduri mondiale. Era sora mai mică a consacratei alpiniste Crina Coco Popescu.

Dor Geta Popescu a stabilit 8 recorduri mondiale de vârstă, la alpinism de altitudine: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan ca înălţime din Asia (8 aug. 2013); Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia (29 aug. 2014); Sabalan – Iran, al treilea vârf ca înălţime din Iran (2 sept. 2014); Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud (8 dec. 2015); Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud (7 febr. 2016); Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord (5 mai 2016); Denali/McKinley – Alaska, SUA, cel mai înalt vârf din America de Nord (18 mai 2016; record mondial egalat); Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania (5 dec. 2016). De asemenea, la 5 august 2015, a stabilit un record european de vârstă, odată cu ascensiunea pe Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa. Dor Geta Popescu a escaladat 6 vârfuri din circuitul 7 Volcanos (cel mai înalt vulcan de pe fiecare din cele 7 continente) şi a escaladat 5 din cei 7 cei mai înalţi munţi din circuitul 7 Summits, aminteste Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite