Publicul are nevoie de TVR, aşa cum şi TVR are nevoie de publicul său. Misiunea Televiziunii Publice este diferită de cea a televiziunilor comerciale, însă acest lucru nu este suficient de bine cunoscut. Tocmai de aceea, sprijinul instituţiilor statului este foarte important. Jurnalistul Florian Petrică a discutat despre toate acestea cu Ilie Ciurescu, unul dintre cei mai cunoscuţi crainici de ştiri din istoria televiziunii din România.
Televiziunea Publică, în primul rând, nu este comercială. Televiziunea Română este obligată să păstreze integritatea emisiunilor - la televiziunile comerciale se difuzează publicitatea oriunde se consideră că este mai atractiv, oriunde se consideră că ratingul este mare, astfel încât să câştige foarte mult, subliniază Ilie Ciurescu, realizator TVR în perioada 1964 - 1992.
Nu se pune problema pentru Televiziunea Română să facă rating. Televiziunea Română trebuie să facă audienţă. Trebuie să fie dorită de oameni.
"Da, e nevoie (de TVR n.r.) pentru că Televiziunea Română e un bun naţional. Menirea ei e instrucţie, educaţie şi, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere şi posibilitatea de a asigura relaxarea, petrecerea frumoasă a timpului liber, întrucât omul are nevoie de toate acestea într-o societate civilizată".
La începutul anilor ‘70, România ocupa un loc fruntaş în Europa în privinţa orelor de emisie ale Televiziunii Publice. În perioada sumbră de la sfârşitul anilor ‘80, doar abonamentele au menţinut TVR în viaţă. Cum se colecta atunci taxa TV, aflaţi luni.