Avem printre cele mai mici salarii din Europa, dar suntem printre primii la risipa de mâncare. Peste 2 milioane de tone de alimente, bune de consum, ajung la gunoi, în fiecare an, arată statisticile oficiale. România are o lege pentru reducerea risipei alimentare. Dar normele de aplicare mai mult îi încurcă pe donatori și trebuie modificate, spun specialiștii.
Legea pentru diminuarea risipei alimentare a fost adoptată în 2016. Dar nu s-a aplicat până anul acesta pentru că nu a avut norme. Din februarie, producătorii și comercianții pot dona mâncare persoanelor nevoiașe. Dar puțini o fac pentru că ies în pierdere și devin datori la stat, spun consultanții fiscali.
Sunt probleme și la capitolul colectare. Doar nouă asociații s-au arătat interesate să distribuie alimente către persoanele nevoiașe. Băncile de alimente, instituții care au spații frigorifice și aprovizionează organizațiile cu alimente donate de comercianți au fost omise și nu se pot înscrie în program.
Spre comparație, Ungaria, țara cu o populație de două ori mai mică, a colectat anul trecut peste 11.000 de tone de mâncare, spun reprezentanții Băncii pentru alimente. Până la modificarea legii, specialiștii ne recomandă să fim chibzuiți la cumpărături și să evităm risipa.
Aproximativ 6.000 de tone de alimente bune de consum sunt aruncate la coș în fiecare zi în România, arată statisticile oficiale. Asta în condițiile în care o treime din populație trăiește în pragul săraciei.
România se află pe locul nouă în Europa la risipa de alimente, conform statisticilor europene. Veniturile populației sunt printre cele mai mici din spațiul comunitar. Doar bulgarii câștigă mai puțin decât noi.