Donează sânge și păstrează vie lumea | 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge are loc pe 14 iunie în fiecare an. Scopul este de a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la nevoia de sânge și de produse sanguine sigure pentru transfuzii și cu privire la aportul donatorilor de sânge voluntari, neplătiți, la sistemele naționale de sănătate. Ziua oferă, de asemenea, o oportunitate de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și pentru a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari, neremunerați.

14 Iunie 2021, 07:28 (actualizat 14 Iunie 2021, 07:29) | Magda Manea |
Ziua donatorului de sânge 2021

Sângele și produsele sanguine sigure și transfuzia lor sunt un aspect critic al îngrijirii și sănătății publice. Acestea salvează milioane de vieți și îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții multor pacienți în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toți cei care au nevoie de el nu este. Deficitul de sânge este deosebit de acut în țările în curs de dezvoltare.

Pentru a se asigura că toți cei care au nevoie de sânge sigur au acces la el, toate țările au nevoie de donatori voluntari, neplătiți, care dau sânge în mod regulat.

În timpul pandemiei de COVID-19, în ciuda mobilității limitate și a altor provocări, donatorii de sânge din multe țări au continuat să doneze sânge și plasmă pacienților care au nevoie de transfuzie. Acest efort extraordinar într-o perioadă de criză fără precedent scoate în evidență rolul crucial al donatorilor de sânge voluntari, bine organizați, angajați și neremunerați, în asigurarea unui aport de sânge sigur și suficient în perioadele normale și de urgență.

Sloganul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge din acest an este „Donează sânge și păstrează vie lumea”. Mesajul subliniază contribuția esențială a donatorilor de sânge pentru a menține lumea pulsând, salvând vieți și îmbunătățind sănătatea altora. Acesta întărește apelul global pentru ca mai mulți oameni din întreaga lume să doneze sânge în mod regulat și să contribuie la o sănătate mai bună.

Un accent deosebit al campaniei de anul acesta este pus pe rolul tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge. În multe țări, tinerii s-au aflat în fruntea activităților și inițiativelor care vizează obținerea unui aport de sânge sigur prin donări de sânge voluntare. Tinerii formează un sector larg al populației în multe societăți și sunt, în general, plini de idealism, entuziasm și creativitate.

Obiectivele specifice ale campaniei din acest

  • mulțumește donatorilor de sânge și ajută la conștientizare nevoii de sânge și de donatori;
  • promovează valorilor comunitare ale donării de sânge în consolidarea solidarității comunității și a coeziunii sociale;
  • încurajează tinerii să doneze sânge și să-i inspire pe alții să facă același lucru;
  • celebrează potențialul tinerilor ca parteneri în promovarea sănătății.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI