Donare de celule stem – Clarificări de la Ministerul Sănătății ”privind scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani”

Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății
9 septembrie 2022, 12:30

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani a donatorilor de celule stem hematopoietice, reprezentanții ministerului precizează următoarele:

”Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizeaza venituri sub salariu minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie.”

Conform unor informații apărute în mass-media, în ultimele zile, donatorii de celule stem hematopoietice ar fi fost scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani.

Conform informațiilor apărute în presă, noua ordonanță guvernamentală prevede că donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022. Însă Ministerul Sănătății explică faptul că persoanele care donează ”beneficiază de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani”.

Donatorii se pot înscrie prin apel la Tel Verde 0800 888 STEM (7836) doar din rețeaua Telekom, pe Facebook la registrucelulestem și pe www.registru-celule-stem.ro sau direct la cel mai apropiat Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Federaţia Solidaritatea Sanitară continuă protestele și a pichetat joi spitalele

Grevă generală în Italia, în Transporturi, Sănătate și Educație