Donald Tusk, la Sibiu: Nu există Europa fără stat de drept; este chintesența Europei. Emmanuel Macron: România trebuie să adopte toate valorile europene

10 mai 2019, 00:13

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat  că nu există Europa fără stat de drept, această valoare fiind ‘chintesenţa Europei’: „Astăzi, pentru noi toţi sau aproape pentru toţi, statul de drept este esenţa activităţii noastre politice şi va fi de asemenea în centrul atenţiei în viitoarele noastre documente, inclusiv Agenda strategică, fără niciun dubiu.”

El a afirmat că nu există Europa fără stat de drept.

„Asta nu se întâmplă din cauza vreunei doctrine ideologice, nu. Aceasta este chintesenţa Europei ca entitate politică. Nu este rolul meu să intervin în probleme interne aici, în România, dar, din experienţa mea personală ştiu ceva – dacă eşti pregătit să aperi ideea statului de drept, atunci poţi fi optimist, dar doar atunci”, a punctat Donald Tusk.

„Sunt tensiuni în România, deciziile  guvernului au fragilizat statul de drept. Comisia a spus-o de câte ori a avut ocazia, suntem vigilenţi la acest subiect. Preşedintele Iohannis a fost aici prezent, vigilent, puternic, pentru a menţine linia dreaptă. Cred că, pentru ca România să fie un stat puternic în UE, trebuie să adopte toate valorile europene, inclusiv independenţa justiţiei, şi tot ce ţine de statul de drept este foarte important pentru poporul român. Susțin pozițiile publice luate de președintele Iohannis în această privință”, a declarat, la rândul său, președintele francez, Emmanuel Macron.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă