Donald Trump vrea creşterea substanţială a bugetului Apărării. Se taie din fondurile alocate diplomaţiei, programelor civile

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a punctat într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News principalele schimbări pe care le va introduce în bugetul federal. Cea mai spectaculoasă este creşterea sumelor destinate armatei cu 54 de miliarde de dolari. Trump se va adresa camerelor reunite ale legislativului.

28 Februarie 2017, 22:16 (actualizat 28 Februarie 2017, 22:25) |

În interviul acordat Fox News, Donald Trump a explicat că mare parte din suplimentarea bugetului Apărării va veni din creşterea economiei, dar şi din diminuarea drastică a fondurilor alocate diplomaţiei, programelor civile sau de cooperare internaţională.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Va trebui să luăm anumite măsuri faţă de unele ţări, pentru că am fost trataţi incorect. Când le ajutăm, inclusiv militar, ne aşteptăm la o anumită returnare a cheltuielilor, ceea ce acum... Vreau să spun că există ţări pe care le ajutăm militar şi sunt state bogate. Sunt lucruri care se întâmplă deja, dar vom accelera acest lucru şi vom readuce locurile de muncă în ţara noastră".

Analiştii militari sunt sceptici că proiectul preşedintelui va reuşi.

Benjamin Friedman, analist militar CATO Institute: "Nu cred că proiectul de buget va trece de Congres în forma actuală. Motivul principal este că, dacă democraţii sunt de acord în principiu că bugetul militar trebuie să crească, nu sunt de acord cu mijloacele. Democraţii nu vor accepta tăieri masive de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Departamentul de Stat. Au fost foarte clari".

Friedman atrage atenţia că, pentru a aduce modificări bugetului Apărării, Trump va trebui să schimbe legea controlului bugetar promulgată de Barack Obama în 2011.

Ieri, Casa Albă a anunţat că administraţia va diminua dramatic bugetele agenţiilor federale care nu au legătură cu apărarea sau cu siguranţa naţională.

Dacă Pentagonul va fi principalul beneficiar al creşterii de fonduri, vor primi sume importante şi Departamentul Securităţii Interne, cel al Justiţiei şi serviciile de informaţii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 8°C
IASI 9°C 8°C
CLUJ 9°C 3°C
CONSTANTA 13°C 11°C
CRAIOVA 12°C 6°C
BRASOV 9°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI