Donald Trump, primul președinte din istoria SUA supus procedurii de destituire pentru a doua oară într-un mandat

13 ianuarie 2021, 20:55

Se fac pregătiri pentru ceremonia de investire a președintelui ales Joe Biden. Serviciile speciale își iau toate măsurile ca totul să decurgă fără incidente, având în vedere asaltul asupra Capitoliului. Asta, în timp ce în Camera Reprezentanților nervii sunt întinși la maximum: democrații vor să îi dea președintelui în exercițiu lovitura de grație, așa că au votat marți seara târziu.

Într-o scrisoare adresată președintei democrate a Camerei Reprezentanților, vicepreședintele Mike Pence afirmă că nu crede că această acțiune este în interesul țării sau constituțională. De altfel, aflat într-o vizită în Texas, Donald Trump a declarat că nu este vinovat pentru asediul asupra Capitoliului și că discursul său care l-a precedat a fost unul adecvat.

Totuși, în Camera reprezentanților actul de acuzare a fost deja redactat și acesta va pune în mișcare procedura de destituire a președintelui, a doua din acest mandat, o altă premieră în istoria Statelor Unite.

Donald Trump este acuzat de incitare la revoltă, insurecție. Procesul în sine va avea loc în Senat, unde republicanii încă dețin majoritatea. Dacă totuși va trece de camera superioară, Donald Trump va fi demis imediat, iar funcția va fi preluată de vicepreședintele Mike Pence, care ar putea fi lider la Casa Albă pentru doar câteva zile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite