Donald Trump: „NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi”

Donald Trump și Angela Merkel la Casa Albă
Donald Trump și Angela Merkel la Casa Albă
28 aprilie 2018, 12:33

„NATO este fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi”, a declarat preşedintele american, citat de AFP și preluat de Agerpres. În același timp, la Bruxelles se desfăşura o reuniune a miniştrilor de Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Liderul de la Casa Albă doreşte în special ca aliaţii săi din NATO să îşi majoreze contribuţia fianciară.

„Celelalte ţări ar trebui să plătească mai mult. Nu vorbesc doar de Germania. Celelalte ţări ar trebui să plătească mai mult. Apărăm Europa şi, totuşi, noi plătim cu mult mai mult decât restul lumii”, a adăugat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a îndemnat ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, înfiinţată în 1949 la iniţiativa Statelor Unite, să îşi respecte angajamentul asumat în septembrie 2014, de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

Noul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a lansat aceleaşi mesaj ieri, la Bruxelles.

„Germania nu respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în decembrie 2014 în ce priveşte chetuielile militare. Este esenţial ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele”, a declarat Pompeo în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.

„În ultimele luni au fost realizate progrese în numeroase ţări care stau mai bine în acest sens”, a subliniat el. „‘Preşedintele Trump a făcut o prioritate din asta (…) Obiectivele rămân clare. Este ce aşteptăm nu doar de la Germania, ci de la toţi cei care au semnat acest acord”, a mai spus Mike Pompeo.

„Sperăm că în ajunul summitului NATO (din iulie de la Bruxelles), fiecare partener va prezenta un plan credibil pentru a atinge acest obiectiv. Şi-au asumat angajamente pentru asta. Este ce aşteptăm în iulie”, a insistat demnitarul american.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite