Donald Trump la Varșovia, primul discurs în Europa: Cerem Rusiei să înceteze orice activitate destabilizatoare în Ucraina sau altundeva

Preşedintele american s-a aflat la Varşovia şi a rostit primul său discurs public în Europa, în care a spus lumii care e viziunea sa despre Europa şi despre relaţia ei cu Statele Unite. Președintele american i-a amintit și pe soldații români, cărora le-a mulțumit că sunt alături de cei americani, polonezi și britanici.

06 Iulie 2017, 15:49 (actualizat 06 Iulie 2017, 20:39) |
$article.media.images[0].description
Donald Trump "

America va apăra Vestul - cu aceste cuvinte rostite în fața unei mulțimi impresionante din centrul Varșoviei, președintele Donald Trump a reînnoit angajamentul Statelor Unite față de aliații din NATO.

Prezent la summitul Inițiativei celor Trei Mari, liderul de la Casa a schimbat tonul față de Rusia. În ovațiile miilor de polonezi, Trump a denunțat acțiunile destabilizatoare ale Moscovei: "Cerem Rusiei să înceteze orice activitate  destabilizatoare în Ucraina sau altundeva, să nu mai sprijine regimuri ostile,  inclusiv pe cele din Siria şi Iran,  şi în schimb să se alăture comunităţii  naţiunilor responsabile în lupta noastră  împotriva inamicilor comuni şi să apărăm civilizaţia."

Donald Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al Tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate.

"Celor care ne critică pentru poziția noastră dură aș vrea să le atrag atenția că Statele Unite au demonstrat nu doar prin vorbe, ci și prin fapte că susțin ferm Articolul 5", a declarat Trump.

Statele Unite iubesc Plolonia și îi iubesc pe polonezi, a afirmat președintele american în discursul rostit în fața mulțimii adunate în Piața Krasinski.  Donald Trump a vorbit  despre o  "Polonie puternică" și o "Europă puternică". În discursul rostit în capitala poloneză, liderul american a făcut apel la țările occidentale să dea dovadă de unitate în fața amenințărilor.

"O Polonie puternică este o binecuvântare pentru Europa și o Europă puternică este o binecuvântare pentru lume", a subliniat liderul de la Casa Albă.

La această reuniune, la care Donald Trump a fost invitatul de onoare, s-a discutat inclusiv despre independența energetică față de Rusia a statelor europene. Una dintre alternative ar fi gazul lichefiat din Statele Unite.

Pe scena  pe care a rostit discursul  Donald Trump erau reprezentanți ai patru armate, printre care și români, iar liderul american a menționat acest lucru: „Suntem cu mândrie însoţiti pe această scenă de soldaţi americani, polonezi, britanici şi români. Vă mulţumim!”.

"A fost o onoare profundă să mă adresez poporului polonez. Vă salutăm jertfa nobilă și ne angajăm să ne amintim întotdeauna lupta dvs pentru Polonia și pentru libertate!", a scris președintele Donald Trump pe contul său de Facebook.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI