Donald Trump îl acuză pe preşedintele francez Emmanuel Macron că îl linguşeşte pe omologul chinez

Donald Trump
Donald Trump
12 aprilie 2023, 08:53

Emmanuel Macron este sub focul criticilor după afirmaţiile sale prin care a îndemnat Uniunea Europeană să nu se implice în conflictul dintre China şi Taiwan, şi să nu devină „un vasal” între SUA şi China, afirmaţii făcute după vizita sa oficială la Beijing.

„Avem această lume nebună, care explodează, iar SUA nu au absolut nimic de spus. Macron, care îmi este prieten, este acum cu China şi îl pupă în fund. Ok, în China! Franţa merge acum în China!”, a afirmat fostul preşedinte american în timpul unui interviu pentru canalul Fox News, cu referire la liderul chinez.

Donald Trump a acuzat administraţia succesorului său Joe Biden că a slăbit considerabil leadership-ul SUA pe scena internaţională, fiind pe punctul de a-şi pierde aliaţii tradiţionali.

Administraţia Biden a căutat luni să de-dramatizeze polemica, apreciind că SUA menţin o „relaţie bilaterală formidabilă” cu Franţa.

În faţa criticilor, Palatul Elysee a apărat poziţia preşedintelui francez, apreciind că Europa „trebuie să-şi poată face auzită propria voce”.

Emmanuel Macron a declarat luni pentru cotidianul Les Echos că „cel mai rău lucru ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să urmăm (poziţiile altora) în acest subiect şi să ne adaptăm ritmului american şi unei suprareacţii chineze”. „De ce ar trebui noi să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, noi trebuie să punem problema interesului nostru”, a declarat Macron.

Potrivit preşedintelui francez, Europa ar trebui să evite să cadă în capcana de a fi prinsă în crize externe. Europa se confruntă cu ameninţarea de a deveni un vasal între SUA şi China, în condiţiile în care ar trebui să fie un al treilea pol (de putere), a spus Macron.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă