Donald Trump ia în calcul redeschiderea închisorilor secrete ale CIA şi reluarea programului de interogare a suspecţilor de terorism

Donald Trump se pronunţă în favoarea torturării teroriştilor. Trebuie să răspundem la foc cu foc, a declarat preşedintele american într-un interviu pentru ABC. Liderul de la Casa Albă evaluează posibilitatea de a redeschide închisorile CIA în străinătate, potrivit unor informaţii apărute în presa de peste Ocean.

26 Ianuarie 2017, 19:29 (actualizat 26 Ianuarie 2017, 19:54) |

Donald Trump ar lua în calcul redeschiderea închisorilor secrete ale CIA din afara SUA şi reluarea programului de interogare a suspecţilor de terorism.

Informaţiile au apărut în presa americană, The New York Times şi Reuters citând un document aflat în stadiul de proiect.

Este vorba despre o ordonanţă executivă, care prevede, între altele, revizuirea tehnicilor de interorgare şi anularea angajamentului privind închiderea bazei de la Gunatanamo. Documentul publicat de New York Times conţine fraze complicate, tăieturi şi chiar o eroare de tipar legată de atacurile din 11 septembrie, care apar cu două date - 2011 şi mai jos 2001.

Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Nu ştiu de unde vine. Nu este un document al Casei Albe."

Preşedintele SUA a venit cu nuanţări într-un interviu pentru ABC. El a declarat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali în domeniul informaţiilor, care l-au asigurat că tortura funcţionează garantat.

Decizia finală privind aplicarea ei în cazul suspecţilor de terorism va aparţine secretarului Apărării şi directorului CIA, a spus Donald Trump.

"Când Statul Islamic face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul Mediu, să nu susţin simularea înecului? În ce mă priveşte, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Donald Trump.

În prima zi de mandat, Trump a făcut o vizită simbolică la cartierul general al CIA, unde a şters referiri critice în campanie la adresa agenţiei.

Donald Trump, în 22 ianuarie 2017: "Vă iubesc, vă respect, nu respect pe nimeni mai mult."

Statele Unite au recunoscut oficial cu un deceniu în urmă existenţa programului centrelor secrete de detenţie operate de CIA în mai multe state. Printre ele, presa internaţională a amintit Polonia, România şi Lituania. Potrivit jurnaliştilor americani, proiectul decretului actual ar deschide drumul pentru reînfiinţarea lor, pe baza unor recomandări ale directorului CIA.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI