Donald Trump este în Filipine, ultima etapă a turneului său asiatic. Președintele SUA a fost întâmpinat cu proteste

12 noiembrie 2017, 16:50

Donald Trump va asista la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi va avea convorbiri cu preşedintele filipinez, foarte controversatul Rodrigo Duterte.

Relaţiile dintre Washington şi Manila, doi aliaţi în baza unui acord de apărare, s-au deteriorat considerabil după alegerea lui Duterte în 2016 în funcţia de preşedinte.

În cauză este sângerosul său ”război împotriva drogurilor”, soldat cu mii de victime şi care a fost criticat de către fostul preşedinte american Barack Obama.

Începuturile preşedinţiei lui Duterte au fost marcate şi de o reorientare a diplomaţiei filipineze către China, în detrimentul aliatului său american tradiţional.

Tensiunile s-au mai atenuat odată cu alegerea lui Donald Trump, care a salutat, într-o conversaţie telefonică cu Duterte, la sfârşitul lui aprilie, ”eforturile incredibile” ale preşedintelui filipinez în problema drogurilor.

Donald Trump este în cel mai lung turneu asiatic pe care l-a întreprins vreodată un președinte american: Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam, Filipine.

Președintele SUA a fost întâmpinat cu un val de proteste. Câteva sute de oameni au demonstrat pe străzile capitalei Manila, cu pancarte pe care au scris Jos Imperialismul American și Dați-l afară pe Trump.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite