Donald Trump condamnă violențele de la Capitoliu și promite o tranziție pașnică a puterii, dar nu participă la învestirea lui Biden

8 ianuarie 2021, 13:00

După 12 ore în care a fost interzis pe Twitter, Donald Trump a revenit pe rețeaua de socializare și a transmis un nou mesaj, la aproape două zile după evenimentele din Congres.

Președintele rămâne interzis cel puțin până la finalul mandatului pe Facebook și Instagram, fondatorul Mark Zuckerberg afirmând că riscul de a-i permite să posteze liber este prea mare.

În noul mesaj, Trump a condamnat pentru prima oară violențele de miercuri.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Ca toţi americanii, sunt scandalizat de violenţă, fărădelege şi haos. O nouă administraţie va fi inaugurată pe 20 ianuarie. Atenţia mea este acum să asigur o lină, ordonată şi unitară tranziţie de putere„.

Tonul împăciuitor al președintelui vine însă prea târziu.

Președintele ales, Joe Biden, a avut o nouă ieșire, în care l-a acuzat pe Trump că a incitat la violență și a avut cuvinte grele pentru cei care au intrat cu forța în Congres.

Nu a fost un protest. A fost haos. Nu erau protestatari. Să nu îndrăzniţi să-i numiţi protestatari. Era o gloată violentă de rebeli, de terorişti autohtoni„, a declarat Biden.

Între timp, secretarul Educației a demisionat, la doar câteva ore după cel al Transporturilor, iar tot mai mulți politicieni îl vor pe Trump plecat imediat.

Adam Kinzinger, reprezentant republican: „Adevărul este că preşedintele a fost cauza a ceea ce s-a întâmplat. Preşedintele este inapt, preşedintele nu este deloc bine. Iar preşedintele trebuie acum să renunţe la controlul asupra puterii executive, voluntar sau involuntar„.

Se discuta invocarea Amendamentului 25 din Constituție, care justifică îndepărtarea președintelui pentru că fizic sau psihic nu-și mai poate exercita funcția. Acest lucru are nevoie însă de susținerea vicepreședintelui și a cel puțin jumătate din membrii cabinetului.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor: „Dacă vicepreşedintele şi cabinetul nu acţionează, atunci Congresul este pregătit să meargă mai departe cu suspendarea„.

Suspendarea este votată de reprezentanți și se consfințește prin verdict în Senat, iar democrații controlează acum ambele camere ale Congresului. Această variantă este preferată de unii care se gândesc la viitor, spun analiștii.

Harold Koh, profesor de Drept, Universitatea Yale: „Suspendarea, dacă s-ar ajunge la un verdict în acest sens, şi îndepărtarea preşedintelui din funcţie ar putea include descalificarea sa de a mai deţine o funcţie publică. Ăsta este un motiv pentru care unii vor această soluţie„.

Cu doar 12 zile până la inaugurarea președintelui ales, sunt însă dubii că oricare dintre cele 2 variante – invocarea incapacității președintelui sau votarea suspendării – vor avea timp să fie puse în aplicare.

Între timp, a cincea persoană a murit în urma evenimentelor de miercuri. Este vorba despre un ofițer de poliție decedat noaptea trecută, în urma rănilor suferite în timpul asaltului asupra clădirii Congresului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite