Donald Trump cere recunoașterea legitimității Israelului asupra Înălțimilor Golan. Recep Erdogan: Nu vom permite niciodată legitimizarea ocupaţiei

22 martie 2019, 12:24

După 52 de ani a venit timpul ca SUA să recunoască legitimitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, a fost mesajul pe Twitter al președintelui Trump, care dă peste cap decenii de politică externă a Washingtonului.

Anunțul a fost primit cu entuziasm de premierul Netanyahu, care a declarat: „Preşedintele Trump a făcut istorie. L-am sunat şi i-am mulţumit în numele poporului israelian, pentru acest nou gest. Întâi a recunoscut Ierusalimul drept capitala noastră, apoi a suspendat dezastruosul tratat nuclear cu Iranul şi a reluat sancţiunile, iar acum a făcut un nou gest de o egală importanţă istorică.”

De cealaltă parte, Siria a numit comentariile lui Trump drept iresponsabile. Și aliații Damascului, Rusia și Iran, au catalogat în termeni duri anunțul, despre care spun că încalcă prevederile ONU. Foarte clar a fost și președintele turc, Recep Erdogan: „Nu putem şi nu vom permite niciodată legitimizarea ocupaţiei Înălţimilor Golan.”

Înălțimile Golan au fost ocupate de armata israeliană în 1967, în timpul războiului de 6 zile cu Siria, iar în 1981 au anexat efectiv regiunea, decizie nerecunoscută internațional.

Anunțul lui Trump îi oferă lui Netanyahu un important imbold, cu trei săptămâni înaintea alagerilor generale. Cei doi lideri vor avea și discuții față în față săptămâna viitoare la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite