Donald Trump amenință că retrage total finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății, pe care o acuză că face jocurile Chinei în cazul pandemiei

19 mai 2020, 20:47

Donald Trump dă un ultimatum Organizației Mondiale a Sănătății – dacă în 30 de zile nu vine cu soluții concrete pentru a indreapta greșelile grave de până acum, Statele Unite – cel mai mare finanțator al acestui for ONU – ar putea renunța la calitatea de membru. În opinia americanilor, Organizația Mondială a Sănătății a fost servilă față de China, deși Beijingul a refuzat să pună la dispoziție informații complete despre noul virus și inițial a mușamalizat situația.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA:  „China trebuie să răspundă pentru ce a făcut. Au făcut un mare rău lumii întregi. Şi-au făcut rău şi lor înşişi, dar şi întregii lumi. Da, China trebuie trasă la răspundere.”

ZHAO LIJIAN, purtător cuvânt MAE chinez:  „Liderul american încearcă să denigreze eforturile Chinei de control şi prevenire a pandemiei şi să deturneze atenţia de la propria incompetenţă.”

Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat o rezoluție în care se cere declanșarea unei anchete independente pentru a stabili, în esență:

– sursa virusului

– ruta de transmitere de la animal la om

– cum a reacţionat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

China e de acord cu ancheta, în principiu, dar nu acum. Afirmă că mai întâi trebuie așteptat ca pandemia să se încheie. Și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății spune că o anchetă e binevenită, dar numai atunci când va veni momentul potrivit.

Australia e printre țările care au cerut vehement să se facă lumină în privința apariției și răspândirii coronavirusului. Reacția chinezilor a venit imediat. Beijingul a impus tarife usturătoare pe mai multe mărfuri pe care Australia le exportă în China.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite