CORESPONDENŢĂ DE LA MOSCOVA

Donald Trump, prima convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru prima dată de la învestirea oficială de la Casa Albă. Cei doi au convenit să vorbească periodic la telefon, dar nu au abordat tema sancţiunilor impuse de Statele Unite. O corespondenţă de la Moscova, de Liviu Iurea.

30 Ianuarie 2017, 08:37 (actualizat 30 Ianuarie 2017, 10:04) |

Cu un optimism moderat, aşa sunt comentate temele abordate în timpul convorbirii telefonice de sâmbătă seara dintre Vladimir Putin şi Donald Trump. S-a discutat despre Siria, Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, aspecte legate de stabilitatea strategică şi neproliferarea armelor nucleare.

"În cursul discuţiei, din ambele părţi a fost manifestată dorinţa de a conlucra mai activ în direcţia stabilizării şi dezvoltării relaţiilor ruso-americane pe o bază constructivă, de la egal la egal şi reciproc avantajoasă", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Deputaţi şi senatori din Parlamentul rus consideră că discuţia dintre Putin şi Trump a arătat că în Europa sunt mulţi susţinători a unei cooperări cu Rusia în timp ce poziţiile aşa-numitilor "adepţi ai confruntării" slăbesc.

"Discuţia a arătat: iniţiativa în politica globală o au Putin şi Trump. Merkel şi Hollande apără redute învechite, fără să vină cu idei noi", a scris Alexey Pushkov, senator în Consiliul Federaţiei, pe pagina sa de Twitter.

Mediile analitice din capitala rusă apreciază că telefonul de sâmbătă seară arată ca Statele Unite şi Rusia doresc să treacă într-o nouă etapă a relaţiilor bilaterale: de parteneriat şi nu confruntare. Alţii comentatori îl consideră pe Donald Trump un politician pragmatic, pentru care interesele Statelor Unite sunt prioritare.

În comunicatul de presă al Kremlinului nu se spune că cei doi preşedinţi ar fi discutat şi despre sancţiunile impuse Rusiei, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Crimeea şi sudul Ucrainei. De fapt, la Moscova nici nu se aşteaptă la o ridicare imediată a sancţiunilor, însă autorităţile de aici dau de înţeles ca o relansare a relaţiilor economice nu se va putea face atâta timp cât sunt în vigoare aceste măsuri restrictive,  a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI