Donald Trump: NATO este o organizaţie învechită, dar rămâne importantă pentru mine. Reacţii la Bruxelles

16 ianuarie 2017, 09:20

Interviul a fost acordat cu câteva zile înaintea instalării oficiale la Casa Albă. Donald Trump a reluat criticile la adresa NATO formulate în timpul campaniei electorale, cu unele nuanţări.

El a precizat că nu sunt decât cinci ţări care plătesc ceea ce ar trebui şi crede că Alianţa nu s-a ocupat suficient de terorism. Cu toate acestea, NATO rămâne importantă pentru mine, a declarat preşedintele ales al SUA, citat de publicaţia germana BILD.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA: Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând este învechită pentru că a fost concepută cu mulţi, mulţi ani în urmă. În al doilea rând, ţările membre nu plătesc ceea ce ar trebui.

Donald Trump spune că dacă ar fi să sune pe cineva în Europa să discute probleme legate de UE, ar apela-o pe Angela Merkel, pe care o considera cel mai important lider. Cu toate acestea nu ar susţine-o la alegerile legislative din această toamnă.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA: Am un mare respect pentru ea, este un mare lider. Cred că ea a făcut o eroare catastrofală şi aceasta a fost preluarea acestor imigranţi ilegali, a unor oameni de oriunde ar veni ei, fără ca cineva să ştie de unde vin exact.

Donald Trump consideră că Germania domină UE, aceasta fiind practic un instrument pentru Berlin. Motiv pentru care crede că Londra a avut dreptate să voteze la refendum pentru ieşirea din Uniune.

Donald Trump îşi va prelua oficial mandatul pe 20 ianuarie. Pentru numeroase organizaţii e o săptămână a protestelor. În fiecare zi, până la ceremonia de învestitură sunt programate manifestaţii de apărare a egalităţii şi justiţiei sub noua administraţie.

Reacţii la Bruxelles

Ministrii europeni de externe, reuniţi la Bruxelles, au reacţionat la afirmaţiile făcute de preşedintele ales al Statelor Unite.

Şeful diplomaţiei germane a calificat drept îngrijorătoare declaraţiile lui Trump potrivit cărora NATO ar fi o structură învechită. Ministrul german a reacţionat imediat după o întâlnire cu secretarul general al Aliantei nord atlantice, Jens Stoltenberg.

Omologul său francez a făcut apel la unitatea europenilor. Iar ministrul belgian de externe a spus că trebuie aşteptat momentul învestirii preşedintelui Trump şi primele contacte oficiale cu noua administraţie de la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite