Donald Trump, la ONU: Viitorul nu aparţine globaliştilor, ci patrioţilor! Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente

Adunarea Generală a ONU a început astăzi la New York și liderii lumii au avut parte de un adevărat "duș rece" din partea lui Donald Trump. De la tribună, președintele SUA a vorbit despre mai toate temele actuale în stilul caracteristic: direct și fără ocolișuri.

24 Septembrie 2019, 18:57 (actualizat 24 Septembrie 2019, 19:57) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Donald Trump, la ONU "

Donald Trump le-a transmis migranților să nu mai vină spre SUA, că nu-i va lăsa să intre. A condamnat în termeni duri stânga politică și a promis că America nu va fi niciodată socialistă. A criticat companiile de social media despre care spune că au prea multă putere și a promis să le forțeze să apere libertatea de exprimare. Dar unul dintre momentele care au atras atenția a fost felul în care i-a încurajat pe liderii lumii să-și reprezinte și să-și apere națiunile în detrimentul tendinței de globalizare a ultimilor decenii.

Preşedintele american a criticat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, politicienii care susţin globalismul în detrimentul suveranităţii naţionale și a subliniat că structurile naționale trebuie protejate, nu înlocuite de unele suprastatale.

"Dacă vrei libertate, fii mândru de ţara ta! Dacă vrei democraţie, păstrează-ți suveranitatea! Şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea!'' - a spus Trump la începutul discursului său. ''Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor. Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente, care-şi protejează cetăţenii şi îşi respectă vecinii și onorează diferențele care fac fiecare țară specială și unică",  a subliniat Trump.

În opinia președintelui american, în prezent, un număr mic de companii de social media ''acumulează o imensă putere'' care este de natură să submineze libertatea de exprimare.

Trump a arătat  că actualul sistem economic mondial sărăceşte clasa de mijloc şi îi îmbogăţeşte şi mai mult pe cei deja înstăriţi. El a cerut reformarea sistemului comercial internaţional, despre care a estimat că ''timp de decenii a fost exploatat de naţiuni care au acţionat cu rea credinţă''.

Trump a criticat la acest capitol în special China, pe care a acuzat-o de practici comerciale neloiale, inclusiv furt de proprietate intelectuală şi a cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să nu mai includă China printre ţările în dezvoltare. Trump şi-a manifestat totuși speranţa că SUA şi China vor putea ajunge la un acord care să pună capăt disputei lor comerciale. Pe plan politic, el a cerut Beijingului că ''protejeze libertatea'' şi ''modul de viaţă democratic'' în Hong Kong.

O altă ţară criticată de Trump în discurs este Iranul, despre care a afirmat că se află într-o căutare ''fanatică'' a armelor nucleare şi că alimentează războaiele din Siria şi Yemen. ''Regimul (iranian) a escaladat atacurile sale violente şi neprovocate'', a spus Trump. ''Niciun guvern responsabil nu trebuie să susţină setea de sânge a Iranului. Atât timp cât comportamentul ameninţător al Iranului continuă, sancţiunile nu vor fi ridicate. Ele vor fi înăsprite'', a punctat președintele SUA.

În ce priveşte Venezuela, Trump l-a descris pe preşedintele acestei ţări, Nicolas Maduro, drept o ''marionetă cubaneză''. ''Socialismul şi comunismul înseamnă un singur lucru: putere pentru clasa conducătoare'', a mai spus el în referire la Venezuela.

Trump a asigurat că administraţia sa nu caută război cu nicio ţară, dar îşi va apăra interesele naţionale: ''Noi dorim pace, cooperare şi beneficii reciproce cu toată lumea. Dar nu voi înceta vreodată să apăr interesele Americii.''

Vorbind despre chestiunea migraţiei, preşedintele SUA a avertizat că va consolida protecţia graniţelor şi a lansat către migranţi un apel să nu mai plătească traficanţi pentru a-i strecura pe teritoriul american.

Despre Brexit, Trump a menţionat că SUA speră să încheie un acord comercial ''magnific'' cu Regatul Unit, odată ce această ţară va ieşi din UE, discuţii în acest sens fiind în desfăşurare cu premierul Boris Johnson.

La Adunarea Generală a ONU participă și președintele Klaus Iohannis, care va susține discursul din parea țării noastre miercuri.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI