Donald Trump, în Țara Sfântă. Președintele american a promis în campania electorală că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

Vizită istorică a lui Donald Trump in Israel. Este primul președinte american în exercițiu care merge la Zidul Plângerii din Ierusalim. O premieră este și că Israelul a fost inclus în primul turneu în străinătate al președintelui. Primirea de pe aeroportul din Tel Aviv a dat tonul unei vizite care se desfășoară într-o atmosferă amicală.

22 Mai 2017, 20:57 (actualizat 22 Mai 2017, 21:24) |

Soții Trump au fost primiți la Tel Aviv cu cele mai înalte onoruri. A fost însă o ceremonie mult mai scurtă decât se prevăzuse inițial și asta pentru că staff-ul Casei Albe a cerut-o. Nu și extrem de protocolară. De altfel, la scurt timp după ce a coborât din Air Force One, Donald Trump l-a întrebat pe Beniamin Netaniahu care este protocolul. Emoțiile au fost depășite puțin mai târziu, datorită soțiilor celor doi politicieni.

"-Sara Netanyahu: Oriunde mă duc spun cât de bun sunteți!

-Beniamin Netanyahu: Pot să depun mărturie.

- Sara Netanyahu: Spre deosebire de presă, majoritatea israelienilor ne iubesc, aşa că noi le spunem cât de bun sunteţi şi ei vă iubesc!"

Donald Trump speră să pună umărul la ceea ce el a numit "ultima înțelegere", referindu-se la procesul de pace israeliano-palestinian. Deocamdată, după întâlnirea avută cu președintele Israelului, o declarație făcută în contextul luptei împotriva terorismului i-a iritat pe iranieni:  "Acest moment istoric ne îndeamnă să cooperăm şi mai mult pentru că atât Israelul cât şi America se confruntă cu ameninţările ISIS şi ale altor grupări teroriste pe care ţări ca Iranul le sponsorizează şi finanţează. O violenţă teribilă, nu numai aici, ci peste tot in lume."

Orașul Vechi din Iersualim a fost astăzi ca o fortăreață, pentru că soții Trump au mers la biserica Mormântului Sfânt și apoi la Zidul Plângerii. Niciun președinte în exercițiu al Statelor Unite până la Donald Trump nu s-a mai rugat aici. Și este un moment simbolic pentru cel considerat cel mai puternic om al planetei.

Orașul vechi din Ierusalim este centru a trei din cele mai importante religii ale lumii: iudaismul, islamul și creștinismul.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI