Donald Trump și Vladimir Putin, acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei

7 iulie 2017, 21:45

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au ajuns vineri, la un acord privind o încetare a focului în sud-vestul Siriei.

Acordul va intra în vigoare duminică la miezul zilei, ora locală, relatează agențiile internaționale de presă care îl citează pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Donald Trump și Vladimir Putin s-au angajat să acţioneze pentru ca ‘toate părţile’ implicate în conflict să respecte acordul de încetare a focului.

Cei doi lideri au avut prima lor întrevedere la Hamburg, în Germania, unde se desfăşoară summitul G20.

Discuţiile bilaterale au durat două ore şi 15 minute. Atât oficiali americani, cât şi oameni din anturajul lui Vladimir Putin spun că la discuţii a fost o atmosferă constructivă. Iar cei doi lideri au chimie şi au stabilit imediat o legătură, declara secretarul de stat american, Rex Tillerson.

Preşedintele SUA, Donald Trump: “Aşteptăm cu interes să se întâmple multe lucruri pozitive pentru Rusia şi pentru Statele Unite şi pentru toţi ceilalţi. Este o onoare să fiu aici, împreună cu dvs”.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin: “Sunt încântat să vă întâlnesc personal, domnule preşedinte. Aşa cum aţi spus, sper ca întâlnirea noastră să fie fructuoasă”.

Nu a fost o simplă întâlnire de curtoazie, cei doi au trecut direct la subiectele fierbinţi: Siria, situaţia din Ucraina şi provocările ruşilor acolo, iar administraţia americană a numit un reprezentant special pentru Ucraina. Nu în ultimul rând, Coreea de Nord, despre care Trump şi Putin au opinii uşor diferite.

Donald Trump a ridicat de câteva ori problema eventualului amestec al ruşilor în alegerile americane, inclusiv prin mijloace informatice. Liderul de la Kremlin neagă orice implicare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite