Donald Trump și Angela Merkel, la Paris. Combaterea terorismului și un nou avion european de luptă, pe agenda discuțiilor cu Macron

13 iulie 2017, 10:29

Donald Trump este pentru a treia oară în Europa! Discuțiile care au avut loc joi, la Paris, între președinții Donald Trump și Emmanuel Macron au dezghețat atmosfera dintre cei doi lideri, destul de rece la precedentele întâlniri.

EXCLUSIVITATE Măsuri de securitate pentru parada de Ziua Franței. Atmosfera de pe străzile din Paris

Președintele american a fost primit la Paris cu o ceremonie militară, pe Esplanada Invalizilor. A mers la mormântul lui Napoleon, la Muzeul Militar și apoi au avut loc primele discuții cu președintele Emmanuel Macron. Eforturile comune de a anihila ISIS în Siria și Irak au fost cap de afiș, dar nu au lipsit nici chestiunile nevralgice – retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, legat de lupta cu schimbările climatice.

În timp ce soții erau ocupați cu problemele internaționale arzătoare, consoartele s-au plimbat. Melania Trump și Briggitte Macron au mers la Catedrala Notre-Dame, iar apoi cu barca pe Sena. După care toți patru au mers să ia cina într-un restaurant exclusivist în Turnul Eiffel, unde un meniu obișnuit costă în jur de 300 de euro de persoană.

Pentru Emmanuel Macron a fost o zi plină: înainte de a se întâlni cu Donald Trump, a avut loc ședința de guvern comun franco-germană. Președintele francez și cancelarul german Angela Merkel au decis construirea unui nou avion de luptă european, de fapt un întreg nou sistem de apărare.

ORA 19:30 Precedentele trei întâlniri, foarte scurte, dintre Trump şi Macron au fost într-o atmosfera mai degrabă rece, mai ales că în campania electorală din Franţa, Trump nu şi-a ascuns simpatia faţă de rivala lui Macron, Marine Le Pen. Preşedintele francez pare să fi depăşit însă momentul. Vrea să câştige încrederea lui Trump şi, mai ales, să-i arate că nu e izolat pe plan european.

Joi seară, Donald şi Melania Trump iau cina cu soţii Macron într-un restaurant exclusivist la Tour Eiffel, unde un meniu obişnuit costă în jur de 300 de euro de persoană.

A fost o zi plină pentru Macron. Înainte de Trump, s-a întâlnit cu Angela Merkel. Ei au stabilit, printre altele, construirea unui nou avion european de luptă. Şi-au făcut timp şi pentru o întâlnire cu studenţii din Paris care învaţă limba germană şi care i-au provocat să spună câteva cuvinte – Macron în germană şi Merkel în franceză.

ORA 14.30 Angela Merkel și Emmanuel Macron discută de dimineață – e o tradiție ca cele două guverne, francez și german, să se întâlnească într-un Consiliu de Miniștri, transmite Mihaela Antoche pentru Telerjurnalul de la ora 14.00. Cele două părți vorbesc despre Europa, despre puncte de vedere comune în ceea ce privește economia, investițiile, schimburile comerciale. Președintele Emmanuel Macron se întâlnește azi cu președintele american, Donald Trump. În jurul orei 19.00, ora României, cei doi vor avea o declarație comună de presă.

ORA 10.30 Aeronava prezidențială Air Force One a aterizat în urmă cu puțin timp pe aeroprtul Orly din Paris. Președintele american a fost  întâmpinat de ambasadorul american la Paris. Prima întâlnire cu Macron va avea loc la celebrul Dom al Invalizillor. Cei mai puternici oameni ai lumii sunt acum în Franța, transmite corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche.  Chiar în acest moment Angela Merkel are o întrevedere cu Emmanuel Macron, președintele Franței.  Donald Trump și soția sa, Melania, sunt la Ambasada Statelor Unite. Ne e prevăzută în protocol o întâlnire între cei trei.

Aproape 11.000 de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați, în special în cursul defilării de vineri de pe bulevardul Champs-Elysées la Paris, în contextul unei amenințări teroristă crescute.

Vizita președintelui american reprezintă  o provocare puternică și face obiectul unei „cooperări de securitate între echipele americane și naționale”, a declarat prefectul de poliție Michel Delpuech. Inclusiv Brigada de Intervenție va fi pregătită să intervină în orice punct al Capitalei, în orice moment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite