Donald Trump și-a anulat vizita în Danemarca, după ce premierul danez a catalogat drept „absurdă” intenția liderului american de a cumpăra Groenlanda

22 august 2019, 09:27

Trump urma să viziteze micul regat la începutul lui septembrie. După ce Mette Frederiksen și-a exprimat refuzul atât de ferm, Donald Trump a spus că declarația danezei a fost nepotrivită și deloc elegantă.

Într-un mesaj difuzat pe o rețea de socializare, liderul de la Casa Albă afirmă: Primul ministru danez a reușit să salveze sume mari și eforturi uriașe ale Statelor Unite și Danemarcei printr-o exprimare atât de directă. Îi mulțumesc și îmi schimb programul.”

Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei: „SUA sunt unul dintre cei mai importanţi aliaţi şi suntem conectaţi îndeaproape de mulţi ani. Cooperarea noastră a crescut în intensitate şi magnitudine. Va continua şi, aşa cum am mai spus, revenind din Groenlanda şi Islanda, avem nevoie de o cooperare strategică în zona Arcticii, va creşte. De aceea nu considerăm că este vorba de o criză.”

Groenlanda are o importanță strategică deosebită pentru Statele Unite, care au construit o bază la Thule, în 1943. Washingtonul a menținut complexul, care este operațional și astăzi, în baza unui acord încheiat cu Danemarca în 1951.

Baza de la Thule este extrem de importantă pentru Statele Unite, deoarece ruta cea mai scurtă pentru rachetele balistice și bombardierele strategice trece prin Groenlanda. Mai mult, insula este bogată în resurse minerale și petrol. Dar acestea nu au putut fi exploatate din cauza calotei de gheata. Groenlanda nu are nici infrastructura rutieră necesară pentru a uni cele 17 localități de pe insula unde locuiesc 56.000 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă