Don Ben, un român la Sfântul Scaun. Binefăcătorul celor nevoiași

22 mai 2019, 12:03

Pe Benoni Ambăruș lumea îl știe ca Don Ben, preotul român care de doi ani este nădejdea multor oameni ai străzii din capitala Italiei.

Benoni Ambăruș, director al Asociației Caritas Roma: Suntem în inima orașului Roma, aproape de gara centrală, la doi pași și aproape de centrul cel mai mare de colectare al persoanelor fără casă. Aici primim cam 200, 220 de persoane, dorm fix aici, este cantina unde mănâncă între 300 și 350 de persoane în fiecare seară.

Benoni Ambăruș conduce Asociația Caritas Roma. Pentru cei mai mulți este bunul samaritean sau responsabilul cu faptele bune în contul celor vulnerabili.

Benoni Ambăruș: Caritas-ul, după descrierea lui Benedict al XVI-lea este mângâierea episcopului față de săraci. Este un organism pastoral care are destul de multe structuri, cam 52 de structuri avem la Roma, diecezane, cu case de primire pentru mame cu copil, pentru persoane fără casă, pentru minori, pentru bolnavi de sida, cantine, supermarketuri alimentare gratuite pentru familiile care nu au.

Don Ben e din județul Bacău. A plecat la Roma în 1996, pentru câțiva ani, pe durata cursurilor universitare. Însă destinul i-a fost altul.

A absolvit teologia la Universitatea Pontificală Gregoriană, apoi a fost vicar parohial și paroh în diverse lăcașe de cult din Roma.

Benoni Ambăruș: În fond, în fond toți suntem mici. Cei care se cred că sunt mari, cred eu, poate uită de fapt cât de mici sunt. Ce suntem? Suntem ce reușim să facem față de alții. Asta suntem, asta rămâne, nu rămâne altceva.

Pe Papa Francisc l-a întâlnit de mai multe ori. Chiar Sfântul Părinte i-a trecut pragul asociației când a fost inaugurată Prima poartă sfântă.

Benoni Ambăruș: Dacă intri într-o biserică intri să-l întâlnești pe Dumnezeu. Dacă intri pe poarta sfântă de la cantina de aici de la Caritas și intri să servești, să ajuți, să susții un sărac îl întâlnești pe Dumnezeu. La egalitate. Deci este prima poartă sfântă din istoria Bisericii care dă nu într-o biserică, ci într-o cantină.

Caritas Roma e speranța zilei de mâine pentru cei năpăstuiți. Iar Don Ben are un rol central în misiunea dificilă de ajutorare a oamenilor nevoiași. Pentru el și colaboratorii săi aceasta misiune a devenit o preocupare cotidiană.

Benoni Ambăruș: De obicei nu prea mă laud. În sensul că n-am cu ce să mă laud. Eu fac ce am de făcut și gata. Plus familia mea, părinții au murit deja de tineri, casa a ars acasă, frații mei sunt aici. De obicei nu prea povestesc ce fac. Umblu de dimineață până seara. Fraților mei care mă întreabă: < Ce faci, unde ești? >  .

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite