Dominic Fritz, la televiziunea publică din Austria: Timișorenii au dărâmat o barieră și m-au ales primar, deși nu am cetățenie română. Europenii trebuie să dărâme bariera Schengen-ului, care nu se mai potrivește Europei de azi

Dominic Fritz la ORF
Dominic Fritz la ORF
8 decembrie 2022, 14:53

Edilul a afirmat că el însuși este cetățean german, nu are cetățenie română, și acum doi ani, prin alegerea sa,  a fost dărâmată o  barieră, iar acum este momentul  să fie dărâmată alta.

„Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit „Mica Vienă”, Timișoara. Și sunt eu însumi un primar care, vă dați seama după accent, m-am născut și am crescut în Germania. Sunt cetățean german. Nu am cetățenie română. Și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, m-au ales timișorenii acum doi ani să le fiu primar. Apelul meu este: timișorenii acum doi ani au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și europenii să dărâme o barieră. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei de azi”, a spus primarul Timișoarei.

Fritz a explicat  de ce motivul principal invocat de Austria pentru neacceptarea României în Schengen, migrația ilegală, nu se susține: „România nu se află pe ruta balcanică. Nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutate și cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de-a face una cu cealaltă.”

Întrebat ce spune dezbaterea pe tema Schengen despre starea Europei, primarul a declarat: „Văd cum libertatea de mişcare, călătoriile libere şi faptul că nu mai trebuie să stai ore întregi la graniţă au ajuns să fie o normalitate. Şi e ceva pe care generaţia mea nici n-ar putea să-şi mai imagineze altfel. Tocmai de aceea suntem aşa revoltaţi, că la 15 ani după aderarea României la UE, încă nu este cazul pentru noi. Mai ales România stă foarte clar de partea Europei, de partea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Şi nu ne permitem să punem în pericol această dinamică pozitivă în favoarea Europei pentru nişte ieftine jocuri politice pe termen scurt.”

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene s-a reunit la Bruxelles, pentru a discuta, între altele, despre intrarea în spaţiul Schengen a României, Croației şi Bulgariei. Ministrul austriac de interne a declarat că va vota împotriva aderării României la Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite