Doliu naţional în Kazahstan pentru victimele revoltelor de săptămâna trecută. Trupele rusești rămân în zonă

10 ianuarie 2022, 14:37

Trupele ruseşti, venite să facă ordine, au rămas în această ţară central-asiatică.

Mai multe „obiective strategice” se află sub paza trupelor rusești trimise de Moscova pentru a „restabili ordinea” în Kazahstan. E anunțul făcut de președinția kazahă, după cele mai violente proteste din 30 de ani de independență.

Încă un comunicat oficial: printre miile de arestați se află un „număr semnificativ” de cetățeni străini, dar și fostul șef al securității și alți oficiali, acuzați de trădare.

Kassym-Jomart Tokaiev, preşedintele Kazahstanului: Am prevenit amenințări periculoase pentru securitatea țării. Ca parte a misiunii de combatere a terorismului, încercăm să identificăm persoanele care au comis acele crime.

Situația e stabilizată în țară. A venit și vremea bilanțului distrugerilor: 100 de centre comerciale, clădiri de bănci și 400 de vehicule. Pagubele materiale sunt evaluate la 175 de milioane de dolari

Valul de proteste a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă amplă împotriva guvernului.

Acum, autorităţile încearcă să reimpună o oarecare normalitate. Pentru calmarea spiritelor, au fost anulate scumpirile la combustibil.

Internetul a revenit, dar sunt cozi mari la stațiile de carburanți, bănci și supermarketuri.

Iar la morgă încă stau la rând sute de kazahi care încearcă să afle dacă nu cumva printre cei uciși în violențe se află un prieten sau o rudă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite