Doliu la Filarmonica de stat din Târgu Mureș, după moartea dirijorului Vasile Cazan, bolnav de COVID-19

Dirijorul Corului Mixt și managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Vasile Cazan, s-a stins din viață. Era internat de mai multe zile la terapie intensivă în urma infectării cu noul coronavirus, cu afecţiuni preexistente. Fostul manager a contractat virusul de la un membru al Corului, iar ulterior Direcția de Sănătate Publică Mureș a declarat focar în rândul corului. Cinci membri sunt contaminați. În vârstă de 68 de ani, Vasile Cazan a condus Corul Mixt al Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş vreme de 30 de ani, iar de 22 ani era managerul Filarmonicii din Tîrgu Mureş.

13 Octombrie 2020, 12:14 (actualizat 13 Octombrie 2020, 13:05) |
A murit dirijorul Vasile Cazan
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dirijorul Vasile Cazan, în vârstă de 68 de ani, era internat de o săptămână la terapie intensivă şi suferea şi de alte afecţiuni. Regratatul dirijor se afla în carantină la domiciliu din 29 septembrie, după ce s-a infectat cu virusul, fiind contact al unui membru al Corului Mixt al Filarmonicii.

De altfel, cinci angajați ai instituției sunt confirmați cu acest virus, fiind declarat focar.

Băiatul regretatului dirijor este de asemenea infectat, starea acestuia fiind bună.

Dirijorul Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952, a studiat vioara, viola şi pianul în orașul natal. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima'” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin. A participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York.

Vasile Cazan era, din anul 1990, dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş, iar în 1998 devine managerul Filarmonicii la propunerea fostului director al instituției, Csiky Boldizsar.

În anul 2012, Instituţia Prefectului Judeţului Mureş i-a acordat regretatului manager al Filarmonicii, Vasile Cazan, cea mai înaltă distincţie a judeţului, "Fibula de la Suseni", iar în anul 2015, Primăria Târgu Mureş i-a conferit distincţia "Pro Cultura".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 16°C 17°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 16°C 18°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI