Doliu în Spania. Primele date despre victime – un italian și-a salvat copiii cu propriul trup. Informații despre celula teroristă

18 august 2017, 09:34

Doi dintre cei trei români răniți în atentatele din Spania au fost externați. Victimele atacurilor sunt de 34 de naționalități

Sunt 3 zile de doliu naţional în Spania. Drapelele naţionale au fost coborâte în bernă până duminică, la miezul nopţii.

Autorităţile au anunţat identitatea primelor două victime: o belgiancă de 44 ani, aflată în vacanţă cu soţul şi copiii, şi un italian, Bruno Gulotta.

A văzut maşina venind şi s-a aruncat în genunchi pentru a-şi feri de izbitură băieţelul de 6 ani şi fetiţa în vârstă de 7 luni. Micuţii sunt nevătămaţi.

Sunt morţi şi răniţi de pe toate continentele. Au fost lovite nu mai puţin de 34 de ţări. Cele mai multe victime sunt din Franţa – 26 de răniţi. De aceea, autorităţile franceze au deschis propria anchetă.

Un băieţel cu dublă naţionalitate – australiană şi britanică – este dispărut. Era împreună cu mama lui. Femeia este în spital, în stare gravă.

Mai sunt câteva zeci de dispăruţi.

Vineri seară, poliția l-a identificat pe Moussa Oukabir, presupusul șofer al dubei care a intrat pe Rambla, bulevardul cel mai circulat din Barcelona.

Tânărul de 17 ani, de origine marocană, trăia din 2005 într-o localitate din provincia Girona. Se număra printre suspecții pe care îi mai căuta poliția.

Acum mai sunt căutate 3 persoane care făceau parte din această celulă, transmite Felix Damian.

Autoritățile spaniole au avansat în anchetă și au descoperit un plan diabolic pe care îl puneau la cale teroriștii. După explozia accidentală din Alcanar a fost descoperită vizuina în care teroriștii pregăteau o lovitură foarte dură.

Planul lor era să încarce un camion cu butelii de gaz pe care să le detoneze în mijlocul mulțimii.

Explozia i-a făcut pe teroriști să se precipite și să schimbe planurile. Au atacat pe Rambla, în timp ce ceilalți membri ai celulei au încercat să reproducă metoda în Cambrils, la 120 de km de Barcelona.

ACTUALIZARE Telejurnal 19.00 Poliția spaniolă a dat publicității fotografiile a 4 dintre suspecții atacului de vineri. Printre aceștia se numără și Moussa Oukabir, de 17 ani, considerat suspectul principal. El  ar fi condus furgoneta.

(w500) 4 suspecÈ›

ACTUALIZARE 16.05 Două dintre cele trei persoane de cetăţenie română, rănite în urma atacului, au fost externate, fiind tratate în regim ambulatoriu, informează MAE.

ACTUALIZARE 15.15 Un al patrulea suspect a fost arestat în Ripoll. Potrivit RTVE nu este vorba despre Moussa Oukabir,  tânărul care se presupune că este autorul atacului din Barcelona.

 

ACTUALIZARE 14.20 Victimele atentatelor din Spania sunt de 34 de naționalități, potrivit Serviciilor de urgență spaniole.

ACTUALIZARE 13.40 Potrivit unui nou bilanț, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în atentatele din Spania a ajuns la 14. Serviciile de urgență au anunțat că o femeie, rănită ieri la Cambrils, și-a pierdut viața.

 


ACTUALIZARE 13.30 Spania e în doliu. Vineri la prânz sute de persoane au ținut un moment de reculegere, în piața Catalunya, la intrarea în Las Ramblas,  locul de unde a pornit furgoneta transformată de teroriștii islamiști în armă. A venit la Barcelona pentru a fi alături de oameni în această tragedie și regele Felipe al Spaniei.

 

 

ACTUALIZARE 12.00 Poliția caută încă patru teroriști suspectați de implicare în atacurile din Spania. Printre aceștia este și Moussa Oukabir, fratele mai mic al unui alt deținut. Presupușii teroriști fac parte dintr-o celulă compusă din 12 persoane, potrivit investigațiilor preliminare, informează RTVE și El Pais.

Cotidianul spaniol El Pais a publicat o fotografie cu Moussa Oukabir, un tânăr de 17 ani, care se presupune că este autorul atacului din Barcelona.

(w400) Moussa Ouk

ACTUALIZARE 10.20 Poliția anunță arestarea unui al treilea suspect, la Ripoll. O a treia persoană a fost arestată vineri la Ripoll, în provincia catalană Gerona, în legătură cu atentatele teroriste din ajun de la Barcelona și Cambrils, informează agențiile internaționale de presă.

 

O furgonetă a intrat joi în plin, în mulțime, în cea mai aglomerată zonă comercială a orașului, Las Ramblas. Oamenii au căzut secerați iar martorii au descris scene de coșmar. Mașina mergea cu viteza în zig-zag și lovea trecătorii. Numeroase corpuri erau întinse pe sol. Bilanțul este de 13 morți și peste 130 de persoane rănite.

Poliția spaniolă a anunțat joi noaptea că a ucis cinci teroriști la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Cei cinci au intrat cu un autovehicul în pietoni și au rănit șase civili și un polițist. O persoană dintre cele rănite și-a pierdut viața la spital.

Barcelona a fost complet închisă. Circulația mijloacelor de transport a fost suspendată. Poliția a recomandat localnicilor să rămână în casele lor. Oamenii s-au baricadat în case, centre comerciale sau restaurante, unde au rămas mai multe ore.

La toate intrările și ieșirile din Barcelona au fost organizate puncte de control. O persoană care nu s-a supus controlului a fost ucisă, dar poliția a anunțat că nu are nici o legătură cu atacul.

La 70 de kilometri de Barcelona poliția a găsit o altă furgonetă abandonată. Acesta a fost închiriată de un alt bărbat de la aceeași companie a orașului Barcelona.

Poliția a arestat doi bărbați: unul în Ripoll și altul în Alcanar (Tarragona), potrivit televiziunii publice din Spania.

Deținutul în Ripoll este Driss Oukabir, cetățean marocan cu un permis de ședere pe al cărui nume a fost închiriată furgonetă folosită în abuzul de Ramblas.

Oukabir, considerat principalul suspect, s-a predat la o secție de poliție din Ripoll și a spus că fratele său i-a furat actele.

A doua persoană arestată în Alcanar are cetățenia spaniolă și este originară din Melilla.

Este căutat un bărbat care se presupune că este șoferul camionetei. Poliția vorbește despre un tânăr de 1,70 metri înalțime care poartă o cămașă sau tricou cu dungi albe și albastre.

Statul islamic, prin agenția sa, a revendicat atacul din capitala catalană.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri trei zile de doliu național, după atentatul de la Barcelona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite