VIDEO. Doliu în lumea artistică. Aflaţi ce actriţă celebră a murit

Legendara actriță de televiziune Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani
Legendara actriță de televiziune Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani
26 ianuarie 2017, 08:29

„Astăzi, Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani, alături de prieteni și soțul ei de peste 33 de ani, Dr S Robert Levine”, a anunțat Mara Buxbaum într-un comunicat. Actrița a murit într-un spital din Connecticut, potrivit media americane, după ce a suferit ani de zile de diabet și a suferit o intervenție chirurgicală pe creier în 2011

După ce a devenit faimoasă cu rolul unei femei casnice în serialul „The Dick Van Dyke Show” (1961-1966), Mary Tyler Moore a fost o deschizătoare de drumuri cu producția de televiziune „Mary Tyler Moore” din anii 1970-77, în care joacă rolul unei femei singure care activează ca producător de știri.

Show-ul de televiziune a fost primul în care personaj principal a fost o „femeie de carieră” și unul dintre primele care a avut ca scenariști mai multe femei, potrivit unei istorii a serialului scrise de Jennifer Keishin Armstrong.

Influența culturală a personajului lui Mary Tyler Moore, Mary Richards, a depășit limitele tradiționale dintre ficțiune și realitate. Sitcomul care i-a purtat numele și a durat șapte sezoane a fost numit de revista „Time” una dintre cele 17 emisiuni care „au schimbat televiziunea”.

Oprah Winfrey a declarat despre această actriță că a fost un model „pentru noi, toate femeile din televiziune”.

Jurnalista Andrea Mitchell, din cadrul NBC News, a declarat că Mary Tyler Moore i-a influențat cariera „mai mult decât orice alt model din televiziune”, în timp ce actrița și prezentatoarea de tal show Ellen DeGeneres a spus că Moore „a schimbat lumea pentru toate femeile”.

„Un minut de reculegere pentru a ne aminti de una dintre marile actrițe din comedia de televiziune”, a postat pe Twitter actorul Stephen Fry.

Michael Keaton a descris-o pe actriță drept „legendară, protectoarea mea, colegă și stea”, iar cineastul Kevin Smith a adăugat că ea „apăra neobosit drepturile animalelor și era un dușman jurat al diabetului”.

Pe marele ecran, actrița de comedie a jucat alături de Elvis Presley în „Change of Habit” și Julie Andrews în „Millie”.

În cariera ei mult apreciată, Mary Tyler Moore a câștigat șapte premii Emmy și un Glob de Aur, precum și un premiu pentru întreaga carieră din partea Screen Actors Guild (Sindicatul actorilor). De asemenea, ea a fost nominalizată pentru un premiu Oscar pentru rolul său din „Ordinary People” (1980).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă