Doliu și lacrimi pentru Tamara Buciuceanu-Botez. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței a fost depus la Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu

Teatrul, acel templu în care îşi zidise sufletul, a îmbrăţişat-o astăzi, pentru ultima dată, pe actriţa Tamara Buciuceanu Botez. I-a deschis uşile şi a primit-o în casa care, oricum, a fost și a ei vreme de 65 de ani. A fost un rămas-bun discret şi dureros. Înmormântarea actriţei va avea loc mâine, în cimitirul Sfânta Vineri.

17 Octombrie 2019, 12:19 (actualizat 17 Octombrie 2019, 20:50) |
Rămas bun, Tamara Buciuceanu!
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Niciodată aceşti oameni nu ar fi ezitat să intre la un spectacol al Tamarei Buciuceanu. Ar fi fremătat de emoţie şi s-ar fi grăbit să ajungă în primele rânduri.

Acum ar fi dat orice să întoarcă timpul.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al marii actrițe a fost depus la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu.

La intrare, fotografiile nu anunţau vreun spectacol, ci imaginea unei cariere exemplare. Zâmbetul, candoarea, lumina din ochi şi talentul ne rămân și pot fi admirate peste generații nu doar din fotografii, ci și din filme, spectacole de teatru, scenete de radio și televiziune.

Vasile Muraru, actor: "Am avut bucuria să împărtăşesc din experienţa doamnei Tamara, din valoarea doamnei Tamara, să fiu în preajma dumneaei. Un om timid, un om retras, un om care nu-şi vedea decât de meserie şi de public. Un om deosebit, valoare mare şi o pierdere imensă".

Valentina Fătu, actriţă: "Reuşea în timpul unui singur monolog să treacă de la lacrimă, de la sensibilitate profundă, la hohot de râs. Îţi trebuie ceva cu totul şi cu totul special, aşa cum a fost în cazul doamnei Tamara, geniu artistic".

Eugen Cristea, actor: "Pentru toţi a reprezentat nu o lumină, ci o baie, nu o oază de lumină, ci o baie de lumină pentru toţi cei care am iubit-o, o iubim şi o vom iubi în continuare.  Drum lin, doamnă!".

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanuu va fi mutat dimineaţă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar slujba de înmormântare va avea loc la Cimitirul Sfânta Vineri.

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit marţi, la Spitalul Elias din București,  la vârsta de 90 de ani.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, și a frecventat cursurile Institutului de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iași, între anii 1948 și 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.

În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.

Tamara Buciuceanu a fost una dintre legendele teatrului de comedie și a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără "Titanic vals", din 1964, "Anecdota", lansat în 1972, "Domnișoara Nastasia", din 1976, "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", din 1979, "Alo, aterizează străbunica!...", din 1981, "De ce trag clopotele, Mitică?", "Declarație de dragoste", lansat în 1985, "Cuibul de viespi", din 1986, "Nunta mută", lansat în 2008.

Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără "Dimineață pierdută", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Doctor fără voie", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" și "Cumetrele".

Mai mult decât atât, Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariții memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureșan și lansat în luna martie a anului 1977.

TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu", care cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI